Greenfield: “Rusya, BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılmalıdır”

Bükreş Gara de Nord tren istasyonunda bulunan mültecilere yardım merkezini ziyaret ederek gönüllü yardımseverlerle görüşen Thomas-Greenfield, Romanya’nın Ukraynalı mültecilere yönelik destek ve çabalarını övdü.

ABD Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Buça’da işlenen katliam nedeniyle Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

“RUSYA’NIN İNSAN HAKLARI ÜYELİĞİ KOMEDİDİR..”

Bükreş’e resmi bir ziyarette bulunan Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Greenfield “Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliği bir komedidir. Bu bir hatadır, bu nedenle BM Genel Kurulu’nun Rusya’yı Konsey’den çıkarmak için oylama yapmasının zamanı gelmiştir” dedi.

700 bine yakın Ukraynalı mülteci akınıyla karşı karşıya kalan Romanya’yı ziyaret eden Thomas-Greenfield, gazetecilere yaptığı açıklamada “Cesaretle birlik olan 140 ülkeye şu mesajı vermek istiyorum: Buça ve Ukrayna genelindeki yıkımı yansıtan görüntüler, sarfettiğimiz söyleri eyleme dönüştürmemizi gerektiriyor” dedi.

BÜKREŞ GARA DE NORD’TAKİ MÜLTECİ YARDIM MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

Bükreş Gara de Nord tren istasyonunda bulunan mültecilere yardım merkezini ziyaret ederek gönüllü yardımseverlerle görüşen Thomas-Greenfield, Romanya’nın Ukraynalı mültecilere yönelik destek ve çabalarını övdü.

Rusya, merkezi Cenevre’de bulunan 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi’nde üç yıllık üyelik süresinin ikinci yılı içinde bulunuyor. Rusya’nın New York’taki BM misyonu, Thomas-Greenfield’ın açıklamasına ilişkin yorumda bulunması talebini yanıtsız bıraktı.

BM İnsan Hakları Konseyi kararları bağlayıcı niteliğe sahip olmasa da alınan kararlar, önemli siyasi mesajlar verme ve soruşturma başlatılması yetkisi tanıma açısından kritik olarak değerlendiriliyor.

RUSYA’NIN SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRILIYOR

Konsey, geçtiğimiz ay Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana insan hakları ihlalleri iddiaları ve olası savaş suçlarına ilişkin bir soruşturma başlattı. Ukrayna’nın Konsey’e sunduğu soruşturma talebine üye ülkelerin üçte ikisi “evet” oyu kullandı. Rusya ve Eritre “hayır” oyu kullanırken aralarından Çin’in de bulunduğu 13 ülke, oylamaya katılmadı.

Ukrayna’nın Buça kasabasının Belediye Başkan Yardımcısı, Rus askerlerinin çekilmesinden sonra bulunan cesetlerin Rus askerlerinin yargısız infazı sonucu öldürüldüğünü iddia etti. Ukraynalı yetkililer, Buça’da işlenen olası savaş suçlarını soruşturduklarını söyledi. Kremlin’se Buça’da sivillerin öldürülmesiyle ilgili suçlamaları reddetti.

Amerika, Ukrayna’da savaş suçları işlendiğini ve Amerikalı uzmanların bunu kanıtlamak için delil topladığını kaydetti.