NATO liderlerinden ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle Brüksel'de olağanüstü olarak toplanan NATO ülkelerinin liderlerinden ortak bildiri geldi. Bildiride, "Rusya'nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" denildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında birinci ay dolarken, NATO liderleri Brüksel’de olağanüstü olarak toplandı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in de katıldığı zirvede ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, Rusya’nın dünyayı tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Bildiride “Rusya’nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya’nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor” denildi.

Ortak bildiride “kararlılık” mesajı da verildi ve “Rusya’nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız. Rusya ve Belarus’u sorumlu tutuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘RUSYA’NIN KİMYASAL SİLAH KULLANMASI KABUL EDİLEMEZ’

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini en güçlü şekilde kınadıkları belirtilen bildiride, şu açıklamalar yer aldı: “Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna’dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus’u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlığımızı artıracağız. Haziran ayında Madrid’de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız. Rusya’nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur.”

STOLTENBERG’DEN AÇILIŞ KONUŞMASI

Zirve açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sonuçlarını ele alınacağını, Çin’in bu krizdeki rolünün tartışılacağını ve NATO’nun savunmasını güçlendirmek için atacağı adımlar hakkında yeni kararlar alınacağını belirtmişti.

Ukrayna’da kimyasal silah kullanımının savaşın seyrini değiştireceğini söyleyen Stoltenberg, bunun bir “felaket” olacağını vurguladı.

Stoltenberg, zirvede alınacak kararlar arasında Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya’da dört yeni NATO savaş grubu ilan edilmesi, NATO’nun tüm kara, deniz, hava ve uzay alanlarında duruşunu güçlendirmesi, Ukrayna’ya ek destek sağlanması ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle risk altındaki müttefik ülkelere desteğin artırılması kararlarının bulunduğunu ifade etmişti.