Bükreş’i ziyaret eden ABD başkan yardımcısı Harris: “NATO’nun her karışını savunacağız”

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cotroceni Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in resmi davetlisi olarak Bükreş’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali karşısında ABD’nin Doğu Avrupalı ​​NATO müttefiklerine olan bağlılığını yineleyerek, “NATO bölgesinin her karışını savunacağız.” dedi.

Cotroceni Sarayı’nda Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenleyen Harris, Romanya’nın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle on binlerce mülteciyi kabul ederek gösterdiği cesaret ve cömertlikle olağanüstü bir tutum sergilediğini söyledi.

Iohannis ile görüşmesinin, ABD-Romanya ilişkilerinin ve dostluğunun gücünü teyit etmek adına verimli geçtiğini belirten Harris, ABD’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. maddesine bağlılığının altını çizdi. Harris, Iohannis’e NATO’nun doğu kanadında gösterdiği liderlik için  teşekkür etti.

ABD Başkan Yardımcısı Harris, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gelecekte nasıl davranacağına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayacağını belirterek, Rusya’nın bugünkü eylemlerinin, yalan yanlış bilgi ve saldırganlık içerdiğini ifade etti.

UKRAYNA’YA 17,6 MİLYAR DOLARLIK DESTEK PAKETİ

Harris, ABD Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna’ya sağladığı 13,6 milyar dolarlık pakete ek olarak, 4 milyar doların doğrudan insani yardım için tahsis edileceğini belirterek, Ukrayna’da yaşananları izlemenin acı verici olduğunu söyledi.

ROMANYA, SAVUNMA HARCAMALARINI ARTIRACAK

Cumhurbaşkanı Iohannis de Romanya’nın ABD’nin çabalarını takdirle karşıladığını dile getirerek, ABD’nin ülkesiyle yakın koordinasyonunun Rusya’nın eylemlerine verilecek yanıta önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

NATO’nun, Romanya dahil tüm müttefik devletleri savunmak için tereddütsüz hareket edeceğinin altını çizen Iohannis, Romanya’nın da müttefik olarak kendisini bağlayan taahhütlerden asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

ABD’nin Romanya’daki askeri varlığını pekiştirdiği için Harris’e teşekkür eden Iohannis, kendisiyle ABD askerlerinin Romanya’daki uzun vadede varlığını görüştüklerini, Romanya olarak savunma harcamalarını yüzde 2’den yüzde 2,5’a çıkarma kararı aldıklarını belirtti.

‘AVRUPA, RUS GAZI BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMALI‘

Iohannis, Harris ile NATO’nun muharip grubunun Romanya topraklarında bir an önce operasyonel hale getirilmesi ve en kısa sürede gelişmiş, birlik içinde ve tutarlı bir güce duyulan ihtiyacı da ele aldıklarını ifade etti.

Iohannis, bu krizin, yenilenebilir kaynaklara veya sivil nükleer sektöre yatırım yaparak Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının sonlandırılması için tarihi bir fırsat olabileceğini sözlerine ekledi.