Avrupa Birliği (AB) Komisyonu başkanı Leyen’den Romanya’daki yardım merkezi girişimine destek

Ukrayna’daki yardım çalışmalarını görüşmek üzere Bükreş’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cotrocani Sarayında Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Romanya’yı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cotrocani Sarayında Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından kabul edildi. İkili görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Iohannis, Romanya’nın Ukrayna’ya yönelik insani yardımların koordinasyonu merkezi olması girişimine destek veren AK Başkanı Leyen’e teşekkür etti.

Iohannis, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz, haksız ve yasadışı saldırısının büyük bir trajediye dönüştüğüne dikkat çekerek, “Rusya, bütün bölge ülkeleri için tehdit haline gelmiştir.” dedi.

LEYEN: ‘ROMANYA’YA ÖRNEK ÜLKE HALİNE GELDİ’

Romanya’nın Ukrayna halkına yönelik yardımlar için örnek ülke haline geldiğini belirten Leyen, Ukrayna halkına insani yardım desteğinin devam edeceğini belirtti.

‘ÖNCELİĞİMİZ SAVAŞI BİTİRMEK’

Von der Leyen, Ukrayna’nın AB üyelik başvurusu hakkındaki soru üzerine de bu ülkeye adaylık verilmesi konusunu AB ülkelerinin liderleriyle konuşacaklarını ifade ederek, “Önceliğimiz savaşı bitirmek.” dedi.

Leyen, Ukrayna’daki savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınanlar için de Moldova’ya da insani ve tıbbi yardım göndereceklerini, Romanya’da bir sivil koruma merkezi oluşturacaklarını aktardı.

RUSYA’YA EK YAPTIRIMLAR GELEBİLİR

AB’nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik şimdiye kadar 3 yaptırım paketi uygulamaya koyduğuna işaret eden von der Leyen, “Eğer durum daha da kötüleşirse ek yaptırımlar gelebilir.” dedi.

Amaçlarının Rusya’nın savaşma kapasitesini düşürmek olduğunu vurgulayarak, mevcut yaptırımların Rus ekonomisini olumsuz etkilemeye başladığını anlattı.

AB’nin enerji arzını çeşitlendirmekte kararlı olduklarına dikkati çeken von der Leyen, “Rusya gaz, petrol ve kömüründen bağımsız olmalıyız.” diye konuştu.

BAŞBAKAN CİUCĂ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Bükreş ziyaretinde başbakan Nicolae Ciucă ile de biraraya geldi. Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’daki insani durum ve bölgesel gelişmeler ele alındı.