Bükreş’teki tarihi yapıya bitişik bina yapan mimara 2 yıl 7 ay hapis cezası

Bükreş sektör 1 bölgesinde tarihi binanın yanına 5 katlı yeni bina inşa eden mimar 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mimarın cezası, başkent polis sayfasında resmiyle ve mahkumiyet kararı ile birlikte ilan edildi.

Bükreş merkezindeki tarihi binanın yanına 5 katlı yeni bina inşa eden mimar, 2 yıl 7 ay hapis cezasına mahkum oldu. Mimar, izin ve yetkiler üzerinde tahrifat yapmakla suçlanıyor. Binanın şantiye müdürü ve teknik sorumlularına da 6’şar ay hapis cezası verildi. 2015 yılında inşaatına başlanan yeni binanın yıkılması da kararlaştırıldı.

Adı geçen tarihi bina, Puțul de Piatră caddesi nr. 20 adresinde bulunuyor. Tarihi bina, 20. yüzyılın ilk yarısında heykeltıraş Cornel Medrea tarafından inşa edilmiş.

HAPİS CEZASI ALAN MİMAR, 3 YIL MESLEKTEN MEN EDİLDİ

Bu ilginç karara neden olan yapı, Hükümet binasının olduğu Piata Victorie (sektör 1) bölgesinde bulunuyor. Yeni binanın mimarına hapis cezasının yanında üç yıl meslekten men ve polis sayfasında sabıkasının ‘kamuya açık not’ olarak ilan edilmesi de kararlaştırıldı.

YATIRIMCILAR, HEM BİNAYI YIKACAK HEM CEZA ÖDEYECEK

Binanın yatırımcı ortaklarının her biri 100’er bin ley, yöneticisi de 40 bin ley para cezası ödeyecek. 25 Temmuz’a kadar yıkım süresi verilen binanın yıkım masraflarını da yine binayı inşa edenler ödeyecek. Bu tarihe kadar bina yıkılmadığı takdirde belediye, polis görevlileri desteği ile binanın yıkımını gerçekleştirecek. Binaya şu ana kadar yaklaşık 3 milyon lei tutarında yatırım yapıldığı açıklandı. Yıkım masraflarının da aynı miktara denk geleceği tahmin ediliyor.

TARİHİ MERKEZDE İNŞAAT İÇİN BAKANLIK İZNİ GEREKİYOR

Bükreş’teki tarihi sayılan merkezlerde inşaat veya yıkım yapılabilmesi için; Devlet İnşaat Müfettişliği (Inspectoratul de Stat în Construcții), Kültür Bakanlığı ve Bükreş Belediyesi’nden ayrı ayrı onay alınması gerekiyor.

https://www.politiaromana.ro/ro/persoane-urmarite/ionescu-sabin-gabriel