‘Geri itme’ faciasında ölü sayısı 19’a yükseldi!

Yunanistan’da güvenlik güçlerinin darp ederek Türkiye’ye geri ittiği 24 mülteciden 19’unun donarak öldüğü ortaya çıktı.

Edirne Valiliği, İpsala ilçesinde 7 cesedin daha bulunmasıyla dünden bu yana donarak ölen düzensiz göçmenlerin sayısı 19’a yükseldiğini açıkladı.

BMMYK Sözcüsü Shabia Mantoo, düzensiz göçmenlerin donarak ölmesini “yürek parçalayıcı” olarak niteledi. Sözcü Mantoo, “Haberler karşısında şoke olduk ve derin üzüntü içindeyiz.” ifadesini kullandı.

Mantoo, yaşanan olaya ilişkin ilgili tüm taraflarla konuyu takip ettiklerini belirterek, “Acil bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Mülteci ve göçmenlerin hayatlarının, haklarının, güvenliklerinin ve esenliklerinin korunmasını ve ilk sıraya konulmasını sağlamaya yönelik çağrımızı yineliyoruz.” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), düzensiz göçmenlerin Yunanistan sınırından geri itildikten sonra donarak hayatını kaybettiğine ilişkin haberlerden dehşete düşüldüğünü bildirdi.

“O GÖÇMENLER YUNANİSTAN SINIRINA ULAŞMADI”

Mültecilerin donarak can vermesinde Türkiye’yi suçlayan Yunan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis hayatını kaybeden mültecilerin Yunanistan’a ulaştıkları ya da geri itildiklerine ilişkin herhangi bir iddianın tamamen asılsız olduğunu öne sürdü.

Yaşanan trajik olayla ilgili açıklama yapan Yunan Bakan Mitarakis, “Söz konusu göçmenler, hiçbir zaman Yunan sınırına ulaşmadılar. Türkiye başkalarını suçlayacağına sorumluluklarını üstlenmelidir. Temelsiz iddialarda bulunacağına, yükümlülüklerini yerine getirerek bu tehlikeli seyahatleri engellemelidir” dedi.