Romanya, bu yıl AB dışındaki ülkeler için işgücü kotasını 100 bine çıkardı

Romanya, bu yıl Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelecek işgücü kotasını 100 bin kişiye çıkardı.

Hükümet, bu yıl Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelecek işgücü kotasını 100 bin kişiye çıkardı. İşverenlerin yoğun taleplerini dikkate alan Hükümet, 2022 için işgücü kontenjanını yüzde 50 arttırarak 100 bin kişiye çıkardı.

Romanya’da özellikle; turizm, inşaat ve ulaşım alanlarında önemli işgücü yetersizliği bulunuyor.

TÜRK VATANDAŞLARI EN FAZLA BAŞVURAN ÜLKELER ARASINDA

Göç Müfettişliği (IGI) verilerine göre, Romanya’ya çalışmak için gelen yabancı uyrukluların çoğunu sırasıyla; Vietnam, Moldova, Türkiye ve Nepal vatandaşları teşkil ediyor.

Ulusal İstihdam Kurumu (ANOFM) verilerine göre geçen yılın ilk 8 ayında 264 binden fazla iş kontenjanı boş. İstihdam edilecek personel sıkıntısı yaşanıyor.

Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 6.500’den fazla şirket, 83 bin boş iş kontenjanı için bölgesel iş bulma kurumlarına başvurarak yabancıların çalışması için daha fazla kontenjan talebinde bulundu.

ROMEN ÇALIŞANLAR BATI ÜLKELERİNE GİDİYOR

İnsan Kaynakları uzmanı Oana Botolan, yaptığı açıklamada, kalifiye kişilerin batı ülkelerine göç etmeleri nedeniyle Romanya’nın işgücü eksikliğini yurt dışından karşılamasının normal olduğunu söyledi.

Botolan, “Ancak ne yazık ki, diğer ülkelerden çalışan getirmek de kolay değil. Bazı maliyetleri var. Bunu yapan tüm işverenlerin bazı karlılık hesaplamaları yaptığına inanıyorum.” dedi.

Hükümet, her yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teklifi doğrultusunda işgücü kontenjanını belirliyor.