NATO’dan Rusya’ya Romanya ve Bulgaristan resti

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya’nın gündeme getirdiği taleplerin kabul edilmeyeceğini belirterek, “NATO, ittifakın doğu bölümündeki askerlerin mevcudiyeti dahil olmak üzere, müttefiklerin birbirini koruma ve savunma kabiliyetinden vazgeçmeyecektir." dedi.

Rusya ile ABD-NATO arasında tansiyonun yükselmesine neden olan Ukrayna krizi devam ediyor. Rusya’nın NATO’dan Bulgaristan ve Romanya’daki tüm askeri varlıklarını çekmesi talebine NATO rest çekti.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu yaptığı açıklamada, “NATO, ittifakın doğu kısmındaki birliklerin varlığı da dahil olmak üzere, birbirimizi koruma ve savunma yeteneğimizden vazgeçmeyecektir” dedi. Lungescu, Rusya’nın talebinin birinci ve ikinci sınıf NATO üyeleri oluşturacağını belirterek, bu talebi reddettiklerini aktardı. ‘’Avrupa üzerinde her türlü etki alanı fikrini reddediyoruz’’ ifadelerini kullanan Lungescu, “Bize yönelen her türlü tehdidi gereği gibi cevaplıyoruz, özellikle de ortak savunmamızı güçlendirerek’’ dedi.

HER TÜRLÜ TEHDİDİ CEVAPLIYORUZ

Lungescu ayrıca, NATO’nun her zaman tetikte olduğunu ve ittifakın doğu kısmını güçlendirme ihtiyacını değerlendirmeye devam ettiğini aktardı. NATO ile Rusya arasında başlaması öngörülen diyalog sürecinde Rusya’nın NATO’ya ilettiği talebinde NATO’nun Romanya ve Bulgaristan’dan çekilmesini istediği bildirilmiş, Moskova’nın 1997 yılı koşullarına geri dönülmesi ve NATO’nun hukuki geçerliliği olacak bir karar alarak Rusya’ya güvence vermesini istediği belirtilmişti.