Ukrayna’yı tehdit eden Rusya, bu kez NATO güçlerinin Romanya ve Bulgaristan’dan çekilmesini istedi

Rusya’nın açıklamasına sert tepki gösteren Romanya Dışişleri Bakanlığı, teklifin temelsiz ve müzakere bile edilemeyeceğini açıkladı.

Ukrayna’nın Moskova tarafından işgal edileceğine dair endişeler artarken Moskova, daha önce gündeme getirdiği ‘güvenlik garantilerini’ detaylandırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’dan istenen ‘güvenlik garantileri’ arasında NATO güçlerinin Romanya ve Bulgaristan’dan çekilmesinin de olduğunu açıkladı.

Moskova, Ukrayna’ya NATO üyeliği kapısının kapatılmasının yanı sıra NATO’nun 1997 sınırlarına dönmesini istemişti. Bu talep doğrultusunda geçmişte Demir Perde’nin doğusunda kalan ve NATO’ya 1997’den sonra katılan Romanya ve Bulgaristan konusunda ne yapılmasının istendiği soru işaretleri oluşturmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu talep doğrultusunda Romanya ve Bulgaristan’dan tüm NATO asker, silah ve askeri teçhizatlarının çekilmesini istediklerini ifade etmişti.

ABD ve NATO daha önce bu taleplerin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı. 

Kiev, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edildiği 2014 yılından bu yana ülkenin Rusya sınırındaki iki bölgede ayrılıkçılarla savaşıyor. Savaş boyunca 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Kiev, Rusya’nın ayrılıkçılara askeri destek sağladığını ifade ederken Moskova bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan Kiev ve Batı ülkeleri, Rusya’nın sınırda yaklaşık 100 bin asker topladığını ve Ukrayna’yı işgale hazırlandığını iddia ediyor.

ROMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “RUSYA’NIN TEKLİFİ YERSİZ VE MÜZAKERE BİLE EDİLEMEZ”

Rusya’nın teklifini “yersiz, temelsiz ve müzakereye bile değmez” şeklinde değerlediren Romanya Dışişleri Bakanlığı’ndan (MAE) yapılan yazılı açıklamada sert tepki gösterildi.

NATO’nun bölgedeki güvenlik tedbirleri ve kararları müttefiklerini savunmaya savunmaya yönelik yapıcı çalışmalar olduğu belirtilen MAE açıklamasında şöyle denildi; “NATO’nun bölgedeki varlığı, Rusya’nın 2014’ten itibaren Kırım’ı yasadışı şekilde işgal etmesinden sonra bölgedeki güvenlik endişelerinden kaynaklanmıştır. Bu endişeler, NATO’nun yapıcı diyalog girişimlerine ragmen Rusya tarafından devam ettirilmektedir. Caydırıcılık ve savunma pozisyonunun NATO mekanizmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu ve onun ayrılmaz bir parçası olduğu düşünüldüğünde, böyle temelsiz bir talep kabul edilemez ve müzakere bile edilemez.” denildi.

YÜKSEK SAVUNMA KURULU BÖLGEDEKİ GÜVENLİĞİ GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Rusya’nın bölgesel tehditleri ve Karadeniz bölgesindeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Çarşamba günü Ulusal Yüksek Güvenlik Kurulu (CSAT) üyelerini Cotroceni Sarayı’nda toplantıya çağırdı.