Kendisine bilerek virüs bulaştıran aşı karşıtı ünlü Çek şarkıcısı Hana Horka, koronadan öldü

Çekya'da kasti olarak Kovid-19'a yakalanarak bazı kısıtlamalardan muaf olmaya çalışan 57 yaşındaki şarkıcı Hana Horka hayatını kaybetti.

Aşı olmayı reddeden Çek halk şarkıcısı Hana Horka bilerek Covid’e yakalandıktan sonra hayatını kaybetti. 57 yaşındaki Çek sanatçı ölmeden 2 gün önce sosyal medyadan iyileştiğini duyurmuş ve “şimdi sauna, konser ve tiyatro olacak” demişti. 

Şarkıcının oğlu Jan Rek, yaptığı açıklamada babasının ve kendisinin aşılarını yaptırdıktan sonra Noel’de Covid’e yakalandıklarını, annesinin bunun üzerine onlardan uzak durmak yerine kendisini virüse maruz bırakmayı tercih ettiğini söyledi. Sanatçının oğlu Jan Rek, “Babam ve benim testlerimiz pozitif çıktığı için bir hafta kendini tecrit etmeliydi, ama her zaman bizimleydi” dedi.  

Çek Cumhuriyeti’nde konserler, tiyatrolar ve kafeler de dahil olmak üzere birçok sosyal ve kültürel mekân ve etkinliğe giriş yapabilmek için aşı kartınızın olması veya yakın zamanda Covid geçirmiş olmanız gerekiyor. Hana Horka’nın oğlu ölen annesinin etkinliklere katılabilmek ve birçok mekâna giriş yapabilmek için bilerek enfekte olduğunu söyledi. 

En eski Çek halk gruplarından biri olan Asonance’ın üyesi olan Hana Horka, ölümünden 2 gün önce hastalığı ağır geçirdiğini ama artık iyi olduğunu belirtmiş, artık konser, tiyatro gibi etkinliklere katılabileceği için mutluluğunu sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Oğlu Jan Rek, annesinin pazar günü çok daha iyi hissettiğini ve yürüyüşe çıkmak için hazırlandığını fakat daha sonra sırtı ağrımaya başladığı için yatak odasına uzanmaya gittiğini ve hayatını kaybettiğini söyledi. “Yaklaşık 10 dakika içinde her şey bitti, boğularak öldü” dedi.  

Jan Rek, annesinin aşı olmayı tercih etmemesine rağmen mikroçip ve benzeri gibi komplo teorilerine inanmadığını ancak aşı olmaktansa Covid’e yakalanma fikrini savunduğunu belirtti. Annesinin bu fikri savunmasında yerel aşı karşıtı bir hareketin ve liderlerinin ciddi bir rolü olduğunu söyleyen Jan Rek, bu ölümden sorumlu olduklarını, ellerinde kan olduğunu söyledi.