Romanya, ülkeye gelecek herkesten ‘PLF’ yolcu formu zorunluluğu getirdi

Pazartesi’den itibaren Romanya’ya; uçak, tren, karayolu veya deniz yolu ile seyahat eden herkes yolcu konum formunu doldurmak zorunda.

Covid Omicron varyantına karşı tedbirleri sıkılaştıran Romanya, 20 Aralık Pazartesi gününden itibaren ülkeye gelecek bütün yolculardan elektronik ‘PLF Yolcu Konum Formu -Passenger Locator Form’ zorunluluğu getirdi.

Diğer AB ülkeleriyle birlikte kabul edilen uygulama, seyahat amacı ne olursa olsun, Romanya topraklarına giren veya transit geçen -Romanya vatandaşları dahil- bütün seyahat eden kişileri kapsıyor.

ELEKTRONİK PLATFORM ÜZERİNDEN DOLDURULUYOR

PLF Yolcu Tespit Formu, https://plf.gov.ro  sitesinde özel bir platform üzerinden elektronik olarak dolduruluyor. Doldurulan formla ilgili herhangi bir çıktı veya fotokopiye gerek olmadığı açıklandı.

FORMU DOLDURMAYANLAR PARA CEZASI ÖDEYECEK

Elektronik formun doldurulması, Romanya sınırlarına girişten 24 saat önce veya istisnai olarak, girişten sonra 24 saate kadar yapılmak zorunda.

‘Elektronik PLF Yolcu Tespit Formu’ doldurmayanlara 2 bin ile 3 bin Ley (400 – 600 euro) arasında para cezası uygulanacak.

Romanya Sınır Polisinin ‘PLF’ yolcu formu ile ilgili merak edilen sorulara verdikleri cevaplar şöyle:

DİJİTAL YOLCU BULMA FORMU NEDİR?

  • Form, seyahat eden kişilerin Romanya’ya girmeden önce seyahat ettiği ülkeleri ve bölgeleri gösteren bir belgedir.
  • Form, toplum ve çevre sağlığını korumak için gerekli bir belge. Çünkü, halk sağlığını tehdit eden salgına karşı sağlık önlemlerini almayı kolaylaştırır.
  • Halk sağlığı müdürlükleri, formdaki verilere dayanarak, seyahat sırasında SARS-CoV-2 virüsü bulaşmış bir vatandaşla temasa geçen kişileri daha kolay tespit edip iletişime geçebilecek.

‘DİJİTAL YOLCU BULMA FORMU’ HANGİ BİLGİLERİ İÇERİYOR?

  • Ad, soyadı, kimlik ve iletişim bilgileri,
  • Transit de dahil olmak üzere- Romanya’ya gelen herkes, seyahat ettiği ülke, bölge ve yer bilgilerine yer verecek.
  • Romanya’daki yer ve varış yeri adresi
  • Romanya’ya seyahat etmek için kullanılan ulaşım araçları,
  • Romanya’ya giriş tarihi,
  • Varsa, refakat eden reşit olmayanların bilgileri.

NE ZAMAN DOLDURMAK GEREKİYOR?

Form, Romanya’ya girmeden en fazla 24 saat önceden bireysel olarak doldurmak gerekiyor. Cep telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan elektronik olarak doldurabilirsiniz.

FORM NASIL KONTROL EDİLECEK?

Romanya sınır polisi, bilgisayar sistemi üzerinden kimlik/pasaport doğrulanırken, yolcunun formu doldurup doldurmadığını görüntüleyebilecek. Herhangi bir fotokopiye gerek yok.