Hükümetten ilk fire: Özgeçmişinde gerçeğe aykırı bilgiler ortaya çıkan Araştırma-Geliştirme Bakanı Florin Roman istifa etti

Özgeçmiş ve diploması üzerinden linç edildiğini belirten Araştırma-Geliştirme Bakanı Florin Roman, facebook üzerinden yaptığı açıklamada “Görevimden başım dik ayrılıyorum. Tanrı yardımcım olsun!” dedi.

Üç hafta önce göreve başlayan yeni hükümetten ilk fire. Özgeçmişindeki akademik tezlerde ‘intihal’ ve mezun gösterdiği “Cluj Babeș-Bolyai Üniversitesi- UBB” diplomasının gerçek olmadığı ortaya çıkan; Araştırma, Yenilik ve Dijitalleştirme Bakanı Florin Roman (PNL), facebook üzerinden yaptığı paylaşımda görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Özgeçmiş ve diploması üzerinden linç edildiğini belirten Roman, “Bugün, Başbakan ve hükümet ekibine teşekkür ederek bakanlıktan istifa ettim. Görevimden başım dik ayrılıyorum. Tanrı yardımcım olsun!” dedi.

İntihal iddiaları ve diploma ile ilgili açıklama yapan UBB Rektörü Daniel David de, Roman’ın Cluj Babeș-Bolyai Üniversitesi’nden mezun olmadığını açıkladı.

OLAYI LİBERTATEA GAZETESİ GÜNDEME GETİRDİ

Olayı gündeme getiren Libertatea gazetesindeki haberde, Roman’ın master tezinin bir bölümünün intihal olduğu ileri sürülüyor ve özgeçmişinde belirtilen 2006 yılına ait bir akademik makaleyi bulamadıkları belirtiliyor. Gazete ayrıca Roman’ın gittiği üniversiteyle ilgili özgeçmişinde yanıltıcı ve sahte bilgilere yer verdiğini ve üniversiteden mezun olmadığını iddia ediyor.

Roman ise gazetenin iddialarını “karalama kampanyası” olarak nitelendirerek reddetti. Geçmiş yıllarda aralarında başbakanların da bulunduğu birçok Rumen siyasetçi intihalle suçlanmıştı.

ESKİ BAŞBAKAN CİOLOS: İSTİFA DOĞRU BİR ADIM

2015-2017 arasında başbakanlık görevini yürüten Dacian Ciolos, Roman’ın istifasının doğru bir adım olduğunu söyleyerek, özgeçmişe dair uydurulmuş özelliklerin gerçekten liyakata sahip ve dürüst kişileri siyasetten uzaklaştırdığını kaydetti.

ENERJİ BAKANI VİRGİL POPESCU VEKALET EDECEK

Diğer taraftan Florin Roman’ın ‘sahte diploma’ ve ‘intihal’ iddiaları nedeniyle istifasıyla boşalan, Araştırma ve Dijitalleşme Bakanlığına geçici olarak Enerji Bakanı Virgil Popescu vekalet edecek. İstifa ve geçici olarak görevlendirme ile ilgili hükümet kararnameleri, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.