Romanya, 1 Aralık Büyük Birlik Gününü coşkuyla kutladı

Romanya’nın 1 Aralık Büyük Birleşme Milli Günü, Bükreş ve Alba Iulia’da düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı

Romanya, 1 Aralık Büyük Birleşme Milli Gününü, görkemli törenlerle kutladı. Kutlamalar, Büyük Birleşme anlaşmasının imzalandığı Alba Iulia ile başkent Bükreş’te gerçekleştirildi. Törenlerde yaklaşık 2 binin üzerinde asker görev yaptı.

Ayrı ayrı birer mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile başbakan Nicolae Ciucă, Romanya’nın Milli Gününü kutladı.

Günün anlam ve önemiyle ilgili Zafer Takı (Arcul de Triumf) alanında yapılan konuşmalardan sonra geçit töreni düzenlendi. Romanya’nın savunma, emniyet ve istihbarat kurumları, personel ve ekipmanlarıyla marşlar eşliğinde Zafer Takı altından geçti. Askerler, araçlarla Kiseleff caddesi boyunca dizilen halkın alkışları arasında geçişini tamamladı.

Geçit töreninde, dost ve müttefik ülkeden 100’ün üzerinde asker de yürüdü. Yerdeki uygun adım yürüyüşlere, uçaklar da eşlik etti.

Milli Gün kutlamaları Romanya’nın yurt dışı temsilciliklerinde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Romanya Milli Günü nedeniyle Ankara’nın simgesi Atakule’ye ve İstanbul’un simgesi Fatih Sultan Mehmet köprüsüne Romanya bayrağı yansıtıldı.

1 ARALIK 1918 TARİHİNİN ÖNEMİ

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı (Erdel)’i topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen anlaşmayla kayıt altına alındı. Bu anlaşma ile Romanya tarihinin en büyük yüzölçümüne ulaştı. Ülkenin bugünkü sınırları ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlendi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında başa gelen komünist yönetim, milli günü Ruslarla anlaşma tarihi olan 23 Ağustos olarak değiştirdi. 1989 komünist karşıtı devrim sonrasında ise milli gün kutlamaları yeniden 1 Aralık olarak düzenlenmeye başlandı.