Moldova Cumhurbaşkanının Bükreş ziyaretinde önemli anlaşmalar imzalandı: İki ülke diplomaları karşılıklı tanınacak

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in davetlisi olarak Bükreş’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in davetlisi olarak Bükreş’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında iki ülke yetkilileri arasında; diplomaların karşılıklı tanınması ve iki ülke elektrik iletim hatlarının birbirine bağlanması gibi; diplomasi, eğitim, kültür ve ekonomi konularında önemli anlaşmalar imzalandı.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30’uncu yıldönümüne denk gelen ziyaret nedeniyle yaptığı açıklamada Romanya’nın en önemli ticari ortakları olduğunu söyleyen Maia Sandu, Cotroceni Sarayında törenle karşılandı.

İki cumhurbaşkanı; Iohannis ve Sandu, ikili görüşmelerden sonra iki ülke arasında yapılacak işbirliğine yönelik yol haritasını içeren bir anlaşma imzalandı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Anlaşmadan sonra yapılan ortak basın toplantısında ziyaret ve gündemle ilgili açıklamalarda bulunuldu.

Romanya’nın özellikle salgın döneminde Moldova’ya yaptığı önemli desteğe teşekkür eden Sandu, Moldova Cumhuriyeti devletinin daha demokratik, verimli ve daha şeffaf olma yolunda bir değişim geçirdiğine dikkat çekti.

ROMEN YATIRIMCILARI MOLDOVA’YA DAVET ETTİ

Moldova Cumhurbaşkanı olarak özellikle Romanya’nın desteğini yanında görmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Sandu, bu desteğin ülkesi adına daha iyi bir gelecek inşasında çok yardımcı olduğunu vurguladı.

Romen yatırımcıları Moldova’ya yatırıma çağıran Cumhurbaşkanı Maia Sandu, “Moldova Cumhuriyeti değişiyor. Devletimiz daha verimli, daha şeffaf ve yatırımcı dostu olacak. Bu yüzden sizi Moldova Cumhuriyeti’ne bekliyoruz.” dedi.

IOHANNİS: “MOLDOVA’YA AB YOLUNDA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Iohannis de Moldova’nın Bükreş nezdinde partiler üstü ayrı bir desteğe sahip olduğunu vurguladı.

Romanya’nın Moldova’nın en önemli dostu olmaya devam edeceğini belirten Iohannis, hükümet, parlamento ve iki devlet temsilcileri arasındaki işbirliğinin her geçen gün daha da gelişmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Romanya’nın, stratejik ortak olarak Moldova’ya AB yolunda entegrasyon ve reform süreci için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Iohannis, “Moldova Cumhuriyeti’nin, vatandaşlarının yararına bir Avrupa modeli yolunda gelişmesini istiyoruz.” dedi.

Iohannis, Romen işadamlarının yapacakları yatırımlarla Moldova’nın değişimine katkıda bulunabileceklerini vurguladı.

ELEKTRİK İLETİM HATLARI BİRBİRİNE BAĞLANACAK

Iohannis – Sandu görüşmesinin en öncelikle konuların başında Romanya-Moldova arasındaki elektrik iletim hatlarının birbirine bağlanması olduğu vurgulandı. Bu nedenle konunun öncelikli olarak ele alınması kararlaştırıldı.

DİPLOMA VE BELGELER KARŞILIKLI TANINANACAK

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun Bükreş ziyareti sırasında iki ülke arasında diploma, sertifika ve bilimsel unvanların karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayı, Romanya adına Eğitim Bakanı Sorin Cîmpeanu, Moldova adına ise Eğitim Bakanı Anatolie Topală imzaladı.