Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev’in Kırım için “Rus toprağı” skandal açıklaması krize neden oldu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in Kırım Yarımadası hakkındaki skandal açıklaması Ukrayna ile siyasi krize neden oldu. Bulgaristan’ın Kiev Büyükelçisi Kostadin Kocabaşev, Ukrayna Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in ulusal televizyon kanalında işgal altındaki Kırım’ın Rusya’nın bir parçası olduğunu açıklaması skandal olarak değerlendirildi.

Radev’in sözlerine tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Radev’in söz konusu açıklamalarının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak Bulgaristan Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

21 Kasım 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu nedeniyle Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve muhalif aday Anastas Gercikov, BNT ulusal televizyon kanalında yayınlanan tartışma programına katıldı. Tartışma sırasında,  muhalif aday Gercikov’un Kırım’a Ukrayna toprağı demesine karşılık olarak Radev, “Şu an Kırım Rus toprağı, öyle değil mi?” ifadesini kullandı.

BULGARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Bulgaristan’ın Cumhurbaşkanı Radev’in sözlerini kınayan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan Büyükelçisi Kostadin Kojabashev’i bakanlığa çağırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçiye Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından bu tür açıklamaların yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtilirken mevcut cumhurbaşkanının sözlerinin Sofya’nın Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen resmi tutumuyla “kesinlikle uyuşmadığı” vurgulandı.

Açıklamayla ilgili olarak, AB Dış İlişkiler sözcüsü Peter Stano da yaptığı açıklamada AB ve 27 üye ülkesi açısından Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu hatırlattı.