Aşı karşıtlığının bedeli ağır oldu: Romanya’da her gün bir köy nüfusuna denk ölüm vakası yaşanıyor

Yetkililerin uyarılarına ragmen Romanya, aşı karşıtlığının bedelini her gün bir köy kadar nüfusunu kaybederek ödüyor (Fotoğraflar: AP /Vadim Ghirda)

Romanya’da etkili olan 4.dalga koronavirüs salgını nedeniyle her gün bir köy kadar nüfus hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre son 24 saatte 397 kişi covid nedeniyle hayatını kaybetti. Bugüne kadar ölenlerin sayısı ise 51 bini geçti.

19 milyon nüfuslu Romanya’da, 2 Kasım tarihinde hayatını kaybeden 591 kişi şu ana kadar ki günlük korona ölümlerinde rekor sayı. Bu ölümlerin yüzde 90’ını aşısız kişiler oluşturuyor.

Halen ülke genelinde yoğun bakım servislerinde tedavisi devam eden 1870 durumu ağır hasta var.

Bükreş Üniversitesi Acil Durum Hastanesi başkanı Dr. Catalin Cirstoiu, yeni dalga korona vakalarını “Aşısızlar dalgası” olarak adlandırıyor.

HASTANE MORGLARINDA YER KALMADI

Yoğun bakım servislerinde yer kalmadığı gibi her gün hayatını kaybeden yüzlerce kişinin cesetleri için bile morglarda yer kalmadı. Cesetler işlemler için hastane koridorlarında bekletiliyor. Uzmanlar, son dalganın çok ağır bir şekilde yaşandığını ve en az savaş koşulları kadar zor olduğunu söylüyor.

EN AZ AŞILANAN ÜLKELER ARASINDA

Avrupa’da Bulgaristan’dan sonra nüfusu yüzde 40 oranında en az aşılanan ülke olan Romanya’da covid ölüm vakalarında Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Halkın aşıya karşı çıkmasında yerel yönetici ve din adamlarının büyük etkisi var.

M. Balş Ulusal Enstitüsü’nde çalışan Dr. Anca Streinu Cercel, vakaların artmasının tek sebebinin, düşük aşılama oranından kaynaklandığını söylüyor.

Ulusal Aşı Koordinasyon Merkezi Başkanı Valeriu Gheorghiță da AP’ye yaptığı açıklamada aşı ile ilgili kara propaganda ve yalan haberlerin nüfus üzerinde etkili olduğuna dikkat çekiyor.

Gheorghiță, Romanya’nın diktatörlükle yönetildiği zamanlarda kimsenin komşularına, yetkililere ve birbirlerine güvenmediğini hatırlatıyor. Yetkiliye göre, söz konusu hafıza, halkın yetkililerin ve doktorların söylediklerinden şüphe duymasına neden oluyor.

‘ÖLENLERİN YÜZDE 90’I AŞISIZ’

Aşı karşıtlığının etkisi karşısında şoke olduğunu ve şaşkına döndüğünü belirten Gheorghiță, aşı karşıtları, aşıların koronavirüsü durdurmada doğru bir yol olmadığına inanıyor. Üstelik ölümlerin yüzde 90’ından fazlasının aşısız insanlar olmasına rağmen, halk bu konuda oldukça inatçı.

KURALLAR GİDEREK AĞIRLAŞIYOR

Romanya’da artan aşı karşıtlığı ve ölümle sonuçlanan vakalardan sonra artık birçok kamu binasına girmek için aşı sertifikası gibi yeni kurallar devreye sokuldu. Alınan kısıtlama kararının bir süre daha ciddiyetini koruyacağı tahmin ediliyor.