Dışişleri Bakanı Aurescu: ‘ABD, Karadeniz’deki askeri varlığını artırmalı’

Karadeniz'deki Rus tehdidine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, bölgede ABD ve NATO askeri güçlerinin arttırılması çağrısında bulundu.

Atlantik Konseyi’nin düzenlediği “Karadeniz’de Güvenlik ve İşbirliği” toplantısına katılmak üzere Washington’a ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Karadeniz’deki Rus tehdidine karşı ABD ve NATO’nun bölgedeki askeri varlığını daha da arttırması çağrısında bulundu.

“Rus birliklerinin yoğun bir şekilde konuşlandırılmasına tanık olduğumuz nisan ayı muhtemelen bölgede Soğuk Savaş’tan bu yana bu türden en büyük konuşlandırmaydı” diyen Aurescu, toplantıda Romanya’nın, ABD’nin Karadeniz stratejisini geliştirme sürecinde yer almaya hazır olduğunu ifade ettiğini belirterek, “Şimdiden bazı tekliflerimizi ilettim. Karadeniz güvenliğine çok taraflı yaklaşıma sahip olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bölgedeki ABD askeri varlığının, asker ve teçhizat olarak, sadece Romanya’da değil Doğu cephesinin güney kısmında da artırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

‘KARADENİZDE TEHDİTLER DEVAM EDİYOR’

Karadeniz bölgesindeki durumun, genel olarak Transatlantik ilişkiler üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu söyleyen Bakan Aurescu, “Son 30 yıldır Karadeniz çatışma bölgesiydi. Bu yıl yaşananlara bakarsak bu eğilim maalesef devam ediyor. Rus birliklerinin yoğun bir şekilde konuşlandırılmasına tanık olduğumuz nisan ayı, muhtemelen bölgede Soğuk Savaş’tan bu yana bu türden en büyük konuşlandırmaydı. Orada hala çok sayıda teçhizat kaldı. Bu, sadece bölge ülkelerini değil, NATO’yu da tedirgin etmesi gereken endişe verici bir durum” ifadesini kullandı.

Bölgedeki güvenlik riskinin yüksek olmaya devam ettiğinin altını çizen Aurescu, bunu dikkate alarak Karadeniz bölgesinde güvenlik ve istikrarı yeniden sağlama yönünde çalışmaları gerektiğini söyledi.

AURESCU, İÇ GÜVENLİK BAKANI İLE VİZE MUAFİYETİNİ DE GÖRÜŞTÜ

Diğer taraftan Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, ziyareti sırasında ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ile ‘Romanya’ya vize muafiyeti’ konusunu da görüştü. İki bakan, Romanya’nın vizesiz programa dahil edilmesi konusunda hazırlanacak altyapı ve ikili görüşmelerin devam ettirilmesi konusundaki işbirliğinin sürdürülmesi üzerinde durdu.