Romanya’nın geçirdiği büyük salgınlar sergisi Bükreş Tarih Müzesinde ziyarete açıldı

Romanya’nın Eflak bölgesinde ‚orta çağ’ ve ‚modern dönemde’ yaşanan bulaşıcı hastalıklar ve mücadele yöntemlerini konu alan sergi Bükreş’teki Ulusal Tarih Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Romanya’nın orta çağ ve modern dönemde geçirdiği; veba, kolera, su çiçeği, tifüs ve İspanyol gribi gibi bulaşıcı hastalıkları ve ilginç mücadele yöntemlerini arşiv belgeleriyle konu alan ‘sergi’ Bükreş’teki Ulusal Tarih Müzesi’nde ziyarete açıldı.

BÜKREŞ NÜFUSUNUN YÜZDE 20’Sİ HAYATINI KAYBETTİ

En son 1800’lü yıllarda Caragea Voda döneminde yaşanan salgında Bükreş nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin, Eflak (Țara Românească) nüfusunun ise yüzde 10-15’inin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

KRAL AİLESİ DE SALGINDAN ETKİLENDİ

Moden dönemde yaşanan salgından kraliyet ailesi de kurtulamadı. Kral I. Carol’un tek çocuğu olan Prenses Maria, 4 yaşındayken kızıl salgınında öldü. Kral Ferdinand ise 1897’de tifodan ölümden döndü. Aynı hastalık nedeniyle çocuklarından biri de hayatını kaybetti.

1830 yıllarda salgınla mücadelede; ‘aşı, karantina’ gibi ilk modern yöntemlerin uygulanmaya başladığı arşiv belgelerine dayanan sergi, 7 Kasım tarihine kadar açık kalacak.