Eski başbakan Vlad Filat’ın oğlu üzerinden İngiltere’ye kaçırdığı paralar Moldova halkına iade edilecek

MOLDOVA’YA İADE EDİLECEK PARA İLE 566 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK: Londra’da ultra lüks hayat yaşayan Moldova eski başbakanlarından Vlad Filat’ın 24 yaşındaki oğlu Luca’nın el konulan banka hesaplarındaki paralarla Moldova’daki ağır engellilere hizmet edecek 566 kişi istihdam edilecek.

Moldova’nın 2009-2013 döneminde başbakanlığını yapan Vlad Filat, oğlu Luca V. Filat üzerinden İngiltere’ye transfer ettiği ancak kaynağını ispatlayamadığı için el konulan 458.068 sterlin (10 milyon Mley) Moldova devletine iade edilecek.

İADE EDİLECEK PARA İLE 566 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Paranın iadesi için İngiltere’nin Kişinev Büyükelçisi Steven Fisher ile Moldova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Marcel Spatari arasında bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma ile 24 yaşındaki Luca Filat’ın mahkeme kararına istinaden el konulan 3 banka hesabındaki dondurulmuş paranın tekrar Moldova’ya iadesine imkan sağlanmış olacak.

Filat’ın hesabındaki paraların iadesi için İngiltere’ye ve büyükelçi Steven’e teşekkür eden Moldova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Spatari, iade edilecek paranın, Moldova’daki ağır engelli kişilerin bakımı için düzenlenecek sosyal -yardım projesinde görev alacak 566 asistanın istihdamı için kullanılacağını açıkladı.

‘FİLAT’IN HESABINDAKİ PARALAR MOLDOVA HALKINA AİTTİR’

Mutabakat zaptı ile ilgili konuşan İngiltere büyükelçisi Steven Fisher, “Bugün, Bakan Spatari ile birlikte bu Mutabakat Zaptı’nı imzaladım. İngiltere’nin bu parayı Moldova’ya iade etmeyi başardığı için mutluyum. Kasım 2019’da Luca Filat’tan el konulan paralar haklı olarak Moldova vatandaşlarına aittir” dedi.

LONDRA’DA BENTLEY BENTAYGA’LI ULTRA LÜKS HAYAT YAŞIYORDU

Edinilen bilgilere göre, Temmuz 2016’da Londra’ya taşınan eski başbakanın oğlu Vlad Luca Filat, 200.000 bin sterlinlik lüks Bentley Bentayga arabası dahil olmak üzere ultra lüks yaşam sürüyordu. Ancak şatafatlı yaşam ve lüks harcamalar İngiltere yolsuzlukla mücadele dairesinin incelemesine takıldı. İncelemede paraların kaynağını ispatlayamayan Filat’ın hesapları bloke edildi.

HAKİM: “PARALARIN KAYNAĞI MOLDOVA’DAKİ YASADIŞI KAYNAKLAR”

Londra’daki Sulh Ceza hakimi Michael Snow, Filat’ın kaynağı belirsiz 3 hesabındaki paralara el konulmasına hükmetti.

“Filat’ın hesabındaki paranın, babasının Moldova’da elde ettiği yasadışı kaynaklardan geldiğine dair ciddi delilere ulaşıldı.” diyen Snow, bu doğrultuda hesapları bloke kararı verdiğini kaydetti.

Londra Yolsuzlukla Mücadele Dairesinden Rob MacArthur ise İngiltere’de “hesabın dondurulması” yasadışı finansmanla mücadelede önemli bir araç olduğunu ifade ederek, “Bu davada Vlad Luca Filat, paranın meşru bir kaynağını kanıtlayamadı. Bu nedenle mahkeme hesapların dondurulmasına karar verdi ” açıklamasını yaptı.

Moldova’dan yasadışı şekilde transfer edilen paraların iadesine yönelik ilk görüşmeler, Mayıs 2021’de Kişinev’i ziyaret eden İngiliz Bakan Wendy Morton ile Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu arasında gerçekleştirilen ortak brifingte kamuoyuna duyurulmuştu.

FİLAT’IN BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE BANKALARDAKİ 1 MİLYAR DOLAR KAYBOLMUŞTU

2009-2013 döneminde Moldova Başbakanı olarak görev yapan Vlad Filat, ülkenin 3 bankasında kaybolan 1 milyar dolar skandalına adı karışmış ve 9 yıl hapis cezası almıştı. Kayıp para olayından sonra ülkedeki piyasalar alt-üst olmuştu. Finansal kriz nedeniyle ülkenin para birimi Moldova leyi, yüzde 60’a varan değer kaybetmişti.