Maliye, ikinci el araba piyasasındaki vergi kayıplarını önlemek için yeni düzenleme yapacak

Yeni düzenlemeden en çok ikinci el araba piyasasından büyük kazançlar sağlayanlar etkilenecek. İstatistiklere göre geçen yıl Romanya’da 380.000 bini ithal olmak üzere toplam 880.000 bin ikinci el araba satıldı.

Romanya’nın yurt dışından ithal ettiği ikinci el arabalardan 5 yılda 1 milyar ley civarında vergi kaybı yaşaması Hükümeti yeni arayışlara itti.

Digi24’te yer alan habere göre, vergi kaybının önüne geçmek isteyen yetkililer, ikinci el araç piyasasından büyük kazançlar sağlayanları vergilendirmek için yeni düzenleme yapacak.

Bu çerçevede yurt dışından ikinci el araçları getirenlerin piyasaya satmadan önce bizzat kendi adlarına Araç Sicil Merkezi’ne (RAR) kayıt şartı getirilecek. Böylece aracın satın alındığı ülkedeki alım-satım faturası ve belgeleri ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

MALİYE, RAR ÜZERİNDEN İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIMLARINI TAKİP ETMEYE BAŞLADI

Diğer taraftan RAR, imzaladığı bir protokolle bütün ikinci el araç alım-satımları Maliye (ANAF) ile paylaşmaya başladı. Böylece ANAF, ikinci el alım-satımları takip ederek vergi kaçaklarının önüne geçecek.

RAR Genel Müdürü Radian Tufă’ya göre yeni düzenlemeden şahsi ikinci el araç alanlardan ziyade ikinci el araç ticaretini yapan, bundan büyük kazançlar sağlayanları etkileyecek.

İstatistiklere göre geçen yıl Romanya’da 380.000 bini ithal olmak üzere toplam 880.000 bin ikinci el araba satıldı.