Hükümeti kurmakla görevlendirilen Cioloș: “Romanya’yı krizden çıkarmaya hazırız”

Başbakanlığa aday gösterilen Dacian Cioloş, yaptığı ilk açıklamada, hükümet sorumluluğunu üstlenmeye ve diğer partilerle müzakerelere başlamaya hazır olduklarını belirterek, “Amacımız, Romanya'yı krizden çıkarmak ve bunun için tüm siyasi sorumlulukları üstleniyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, geçen hafta iktidardaki Ulusal Liberal Parti (PNL) azınlık hükümetinin gensoru ile devrilmesinden sonra hükümeti kurma görevi için başbakanlığa USR lideri Dacian Cioloş’u aday gösterdi.

Iohannis, pazartesi günü siyasi parti temslileriyle yaptığı bir günlük müzakereler sonrasında, USR lideri Cioloş’u başbakanlığa aday gösterdiğini açıkladı. Cioloş, 2015-2017 yılları arasında da geçici bir kabinede başbakan olarak görev yapmıştı.

BÜTÜN SORUMLULUĞU ÜSTLENİYORUZ”

USR lideri Dacian Cioloş, adaylığının ardından yaptığı ilk açıklamada, hükümet sorumluluğunu üstlenmeye ve diğer partilerle müzakerelere başlamaya hazır olduklarını belirterek, “Amacımız, Romanya’yı krizden çıkarmak ve bunun için tüm siyasi sorumlulukları üstleniyoruz.” dedi.

Cioloş’un başbakanlık adaylığının parlamentodan onay alması gerekiyor.

SİYASİ KRİZ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Ülkedeki siyasi kriz, Eylül ayı başlarında, başbakan Florin Florin Cîţu’nun USR-Plus adalet bakanını bölgesel altyapı geliştirme programını imzalamaması nedeniyle görevden almasıyla başladı. Buna tepki gösteren USR üyesi 6 bakan hükümetten istifa ettiklerini açıkladı.

Geçen hafta Sosyal Demokrat Parti (PSD) tarafından verilen gensoru oylaması parlamentoda ezici çoğunlukla kabul edilmiş, hükümet düşmüştü.