Hunedoara’daki 400 yıllık tarihi meşe ağacı kökünden filizlendikten sonra yeniden hayata döndü

Hunedoara’nın Ţebea mezarlığında 16 yıl önce ‘kurudu’ diye umut kesilen, 400 yıllık tarihi meşe ağacı, kökünden filizlenerek yeniden hayata döndü.

Hunedoara’nın Ţebea mezarlığında 16 yıl önce ‘kurudu’ diye umut kesilen, 400 yıllık tarihi meşe ağacı, kökünden filizlenerek yeniden hayata döndü.

‘Tarihi anıtlar’ listesine kayıtlı meşe ağacının tekrar filizlenişi, Ţebea’daki Ulusal Kutlamalar için yapılan hazırlıklar sırasında fark edildi.

Horea’nın meşesi’nin (Gorunului lui Horea) yeniden filizlenişini  ‘harika bir olay” olarak değerlendiren Hunedoara Anıtlar İdaresi Tanıtım Genel Müdürü Radu Barb, “Şaşırdık ve çok mutlu olduk. Çünkü, yeniden bir umut ışığı belirdi.” dedi. Çeşitli dönemlerde etrafı korumaya alınan Horea meşesinin kalınlığı neredeyse dokuz metreyi buluyor. Tarihi anıt sınıfında yer alan ağacın son canlı dalı, 2005 yılında meydana gelen şiddetli bir fırtınada kırılmıştı. O zamandan beri ağacın tamamen kuruduğuna inanılıyordu.

KALINLIĞI 9 METREYİ BULUYOR

Çeşitli dönemlerde etrafı korumaya alınan Horea meşesinin kalınlığı neredeyse dokuz metreyi buluyor. Tarihi anıt sınıfında yer alan ağacın son canlı dalı, 2005 yılında meydana gelen şiddetli bir fırtınada kırılmıştı. O zamandan beri ağacın tamamen kuruduğuna inanılıyordu.

TARİHİ OLAYLARA TANIKLIK ETTİ

Romanya tarihindeki birçok tarihi olaya da tanıklık eden meşe ağacı ismini 1784 yılındaki ayaklanmanın liderlerinden Horea’dan alıyor. Horea’nın bu ağacın altında köylüleri ayaklanmaya çağırdığı belirtiliyor. Ayrıca Avram Iancu’nun mezarı da burada yer alıyor.