1 Aralık’ta tedavüle girecek ilk kadın figürlü 20 ley banknot tanıtıldı

Romanya Merkez Bankası (BNR), başkanı Mugur Isarescu, 1 Aralık tarihinde tedavüle girecek ilk kadın figürlü 20 ley bankotu tanıttı. Banknotta, 1. Dünya Savaşı sırasında gönüllü olarak bulunduğu savaşta hayatını kaybeden Ecaterina Teodoroiu'nun portresi yer alıyor.

Romanya Merkez Bankası (BNR) başkanı Mugur Isarescu, 1 Aralık tarihinde tedavüle girecek ilk kadın figürlü 20 ley’lik banknotu tanıttı. Banknotta, 1. Dünya Savaşında hayatını kaybeden gönüllü Romen askerlerden Ecaterina Teodoroiu’nun resmi yer alıyor.

Boyutları; 136 x 77 mm ve zeytin yeşili renginde olan ve sahteciliğe karşı özel teknikle basılan yeni 20 ley banknotlardan ilk etapta 30. 000 bin adet tedavüle sürülecek.

20 LEİ ÜZERİNDEKİ KADIN ASKER ECATERİNA TEODOROİU KİMDİR?

14 Ocak 1894 yılında Târgu-Jiu’ya bağlı la Vădeni’de doğan Teodoroiu, Bükreş’te öğretmenlik ve hemşirelik okullarını (1916) bitirdi.

18 Ekim 1916 yılında gönüllü bulunduğu savaşta Alman askerlerine esir düştü. Ancak kendisine eşlik eden askeri vurarak yanındaki diğer Romen askerlerle birlikte kaçmayı başardı.

Ecaterina Teodoroiu, 22 Ağustos 1917’de Mărăşeşti’deki savaşta Almanlarla savaşta teğmen olarak komuta ettiği müfrezenin başındayken kalbinden vurularak hayatını kaybetti. Romanya’nın ilk izcisi de olan Teodoroiu’nun öğretmen ve hemşirelik gibi birçok farklı yönleri de bulunuyordu.

BNR’den yapılan açıklamada uluslararası diğer merkez bankalar ile paralel olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak için bu ismin seçildiği kaydedildi.

BNR, daha önce de kadın figürü olarak banknotta Romanya Kraliçesi Maria’nın resmini bastırmıştı.