Güvenoyu sınavını geçemeyen hükümet düştü

Gensoru ile düşen Başbakan Florin Cîțu liderliğindeki Liberal ağırlıklı hükümet, geçen Aralık ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından iktidara gelmişti.

Başbakan Florin Cîțu hükümeti, parlamentoda düzenlenen gensoru önergesinin ezici bir çoğunlukla kabul edilmesi sonrasında görevden alındı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (PSD) tarafından verilen gensoru önergesi, diğer muhalefet partileri “USR-Plus + AUR” tarafından da desteklendi. Parlamentoda hazır bulunan 318 milletvekilinden 281’inin oyunu alan gensoru için 234 oy yeterliydi.

PSD lideri Marcel Ciolacu,  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hükümetin gensoruya verilen 281 oy desteği ile düşüşünü Romanya halkının ‘muhteşem zaferi’ olarak değerlendirdi.

PNL liderliğindeki hükümet geçen Aralık ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından iktidara gelmişti.

Hükümetin düşüşü, bir ay önce başbakan Citu’nun bölgesel kalkınma programını imzalamadığı için USR-Plus’tan eski Adalet Bakanı Stelian Ion’u görevden almasıyla başlayan siyasi bir krizle tetiklendi. USR-Plus, görevden almaya tepki göstererek koalisyon ortaklığından ayrıldı.

Siyasi gözlemciler, hükümetin düşüşü ve yaşanan siyasi krizin, korona salgının 4. dalgasıyla boğuşan ülkedeki problemleri daha da ağırlaştıracağını savunuyor.

CUMHURBAŞKANI YENİ BAŞBAKAN İÇİN NABIZ YOKLAYACAK

Hükümetin düşüşüyle birlikte Anayasanın öngördüğü şekilde Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, başbakanlığa yeni bir ismin atanması konusunda parti temsilcileri ile görüşmeler yapacak. Cumhurbaşkanı Iohannis, yaptığı açıklamada haftaya parti temsilcileri ile görüşmelerde bulunacağını söyledi.

PRL lideri Citu ise 45 gün boyunca hükümetin başında kalabilir.

Milletvekilleri iki kez yeni bir başbakan üzerinde anlaşmaya varamazlarsa Citu yeniden başbakan olarak atanabilir. Ülkede erken seçim düşük ihtimal olarak gözükürken, uzmanlar USR PLUS’un yeni bir başbakan ile eski koalisyonu yeniden kuracağını düşünüyor.