Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e AB’ye yaptığı katkılardan dolayı uluslararası ‘Şarlman’ ödülü verildi

70 yıldır Avrupa değerlerine katkıda bulunan kişilere verilen Uluslararası Şarlman ödülü Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'e verildi

Almanya’nın en prestijli ödüllerinden ‘Uluslararası Şarlman Ödülü’ne Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis layık görüldü.

70 yıldır Avrupa değerlerine katkıda bulunan kişilere verilen Uluslararası Şarlman ödülü töreni, Almanya’nın Aachen kenti belediyesinde düzenlendi. Törende yerel yetkililerle birlikte hazır bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Iohannis’e Birlik için yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek tebrik etti.

Köstence’deki yangında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra başlayan ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Iohannis, Avrupa ülkelerinin ve dünyanın karşı karşıya bulunduğu zor dönemde dayanışma ve ortak hareket etmenin önemine dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: ‘ÖDÜLÜN BENİM İÇİN ÖZEL BİR ÖNEMİ VAR’

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Iohannis, bu ödülün Avrupa Birliği’nin bir parçası olmak için mücadele eden ve bu değerlere inanan Romanya vatandaşları ve kendisi için özel bir önemi olduğunu söyledi.

Uluslararası Şarlman ödülü Komitesi, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’i; ülkesine AB yolunda yaptığı hukukun üstünlüğü, özgürlük ve demokrasi, azınlıkların korunması ve kültürel çeşitliliğe olan bağlılığından dolayı onurlandırdı.

‘ROMANYA’YI AVRUPA DEĞERLERİNE BAĞLADI’

Iohannis’i Avrupa Birliği’nin (AB) değerlerini savunması ve bu alanda yaptığı gayretlerinden dolayı verildiğini belirten ödül heyeti, “Avrupa’da uzlaşma, karşılıklı kabul ve birliğe” bağlılığından ötürü bu ödüle layık görüldüğü açıklanan 62 yaşındaki siyasetçinin, “acımasız bir diktatörlüğün üstesinden gelebilen” ülkesini adım adım Güneydoğu Avrupa’daki “en Avrupalı ülke” yapmayı başardığı ifade edilerek, Iohannis’in bu bağlamda “önemli bir aracı ve köprü kurucu” olduğu belirtildi.

Komitenin açıklamasında ayrıca, Avrupa Birliği üyeleri arasında pek çok temel konuda bölünmüşlük yaşandığı ve bazı ülkelerin arasının açık olduğu, buna karşın Klaus Iohannis’in Avrupa değerlerini, Avrupa’nın hukuki birliğini ve Avrupa’nın geleceğine dair tek vücut olma düsturunu her daim savunduğu vurgulandı.

1950’den bu yana verilen ödüle layık görülen ve 2007 yılından beri iki dönemdir Romanya Cumhurbaşkanlığı yapan Klaus Iohannis, merkez sağ eğilimli, eski bir fizik öğretmeni.

GEÇMİŞTE ÖNEMLİ İSİMLERE ÖDÜL VERİLMİŞTİ

Geçmişte Şarlman ödülünü kazananlar arasında; Avrupa Topluluğu’nun kurucu babaları, modern Avrupa Birliği’nin mimarları ve Orta ve Doğu Avrupa’daki demokratik hareketlerin temsilcileri yer alıyor. Ödülü kazananlar arasında; İspanya eski Kralı Juan Carlos, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya eski Başbakanı Helmut Kohl, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand ve Papa 2’nci John Paul de bulunuyor.