Avrupa Komisyonu, Romanya’nın 30 milyar euroluk reform ve kalkınma projelerini onayladı

Pazartesi günü Bükreş’e resmi bir ziyarette bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve başbakan Florin Cîțu ile düzenlediği ortak basın toplantısında Romanya Kalkınma ve Gelişim (PNRR) projelerinin onayladığını açıkladı. Romanya’nın gerçekleştirmeyi vaat ettiği PNRR başlıklarında; 64 reform, 107 yatırım ve 500’den fazla hedef öngörülüyor.

Bükreş’e resmi bir ziyarette bulunan Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Ursula von der Leyen, yaklaşık 30 milyar euro’luk (29,2 milyar euro) Romanya Kalkınma ve Gelişim (PNRR) projelerini onayladı.

Pazartesi günü Bükreş’te çeşitli ziyaret ve görüşmelerde bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cotroceni Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Victoria Sarayı’nda Başbakan Florin Cîțu ile bir araya geldi.

AK başkanı Leyen, daha sonra Cumhurbaşkanı Iohannis ve başbakan Cîțu ile birlikte Bükreş Üniversitesine bağlı Acil Durum Hastanesinin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada reformların önemine dikkat çeken Leyen, tüm hedeflerin gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti.

LEYEN: ‘PROJE VE REFORMLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

AK başkanı Ursula von der Leyen, Romanya’nın iddialı yatırım hedef  ve reformlarını gerçekleştirmesi ve tam uygulanması için önümüzdeki yıllarda da projelerin takipçisi olacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Iohannis de yaptığı konuşmada, “Komisyon temsilcileriyle aylardır sürdürülen yoğun diyalog çabalarının sonucu olan PNRR onayının duyurulmasını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: ‘REFORMLAR ROMANYA İÇİN HAYATİ ÖNEMDE’

Iohannis, PNRR’nin Romanya’nın salgının olumsuz sonuçlarının üstesinden gelmesi ve gelecek nesillere modern bir Romanya bırakması için hayati önemde önemli bir şans olduğunu kaydetti.

BAŞBAKAN CÎȚU: ‘ROMANYA, ÖDEVLERİNİ YERİNE GETİRECEK’

Başbakan Florin Cîțu ise PNRR’nin; onaylandığını duyurmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek; kara ve demiryolları inşaası, savunmasız insanlar için sağlığa erişimin iyileştirilmesi, eğitimin dijitalleştirilmesi, emeklilik reformu, yeşil enerjiye geçiş gibi başlıklarda Romanya’nın verdiği bütün ödevlerini yerine getireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Iohannis ve başbakan Cîțu, reformların Romanya için hayati önemde olduğuna vurgu yaparak, hükümet ve politik değişikliklerin PNRR hedeflerini etkilemeyecini açıkladılar.

‘ROMANYA’YA MUAZZAM FAYDALAR SAĞLAYACAK’

AB’nin Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni de yaptığı açıklamada Romanya’nın taahhütlerini tam olarak yerine getirmesi halinde vatandaşlarına ve işletmelerine muazzam faydalar sağlayacağını belirtti.

Birlik üyesi ülkeleri salgın sonrasında desteklemeyi ve kalkındırmayı hedefleyen PNRR, Romanya için; 2023 yılına kadar yolsuzlukla mücadele, adalette reform ve kamu idaresinin verimliliği gibi alanlardaki reform ve gelişmelere bağlandı.

PROJE VE HEDEFLERİN 2026 YILINA KADAR BİTİRİLMESİ GEREKİYOR

Verilecek AB hibe ve kredilerinin harcanacağı; emeklilik, sağlık sistemi, yeşil enerji ve dijital eğitim gibi alanlardaki proje ve hedeflerin 2026 yılına kadar bitirilmesi gerekiyor. AK, her proje için ayrılan parayı serbest bırakmadan önce projeleri denetimden geçirecek.

SAĞLIK ALANINDAKİ REFORMLAR İÇİN 2 MİLYAR EURO HARCANACAK

PNRR’den sağlanacak paranın yaklaşık 2 milyar eurosu sağlık alanında yapılacak yatırımlara harcanacak. Hastanelerin altyapısının ve teknik imkanlarının geliştirilmesi sağlanacak.

EĞİTİMDE YAPILACAK REFORMLAR İÇİN 3,5 MİLYAR EURO AYRILDI

PNRR’den gelecek desteğin 3,5 milyar euroluk kısmı ise eğitim alanında yapılacak reformlara ayrılacak. Bu bütçe ile özellikle; dijital eğitim, okul terkini azaltmaya yönelik çalışmalar ve işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan mesleki becerileri geliştirmeye yönelik programlar için harcanacak.

AB ÜYELERİ YEŞİL ENERJİYE GEÇİŞ YAPACAK

Avrupa Birliği, üye ülkelere salgın sonrasındaki destek ve altyapı iyileştirmeleri için toplamda 672,5 milyar Euro’luk bütçe tahsis etti. Bu fon desteğinin büyük çoğunluğu (yüzde 41) yeşil enerjiye geçiş için harcanacak. AB genelinde 2032 yılına kadar kömürün enerji üretiminden çıkarılmasını, karbon emisyonlarının azaltılması, sıfır emisyonlu araçların desteklenmesi ve binaların enerji verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.

Romanya’nın gerçekleştirmeyi vaat ettiği PNRR başlıklarında; 64 reform, 107 yatırım ve 500’den fazla hedef öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu’nun onayladığı belge, onay için 4 hafta içerisinde Avrupa Konseyi’nin onayına sunulacak. Rapor, onaylanırsa Romanya, yıl sonuna kadar Birlikten 3,8 milyar euro’luk bölümünü alabilecek.