Romanya ve Moldova’da ‘Romence dil günü’ bayramı kutlanıyor

Romanya ve Moldova ile birlikte bütün dünyada yaklaşık 28 milyon insanın konuştuğu Romence, Hint-Avrupa dil grubu içerisinde yer alıyor.

Romanya ve Moldova’da ‘Romence’ dil günü bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 31 Ağustos 2013’de Romanya’da ve 1989’dan beri Moldova’da kutlanan ‘Romence dil günü’ nedeniyle dil üzerine törenler, kültürel aktiviteler ve edebiyat programları düzenleniyor.

DÜNYADA 28 MİLYON İNSAN ROMENCE KONUŞUYOR

Kendilerini, Roma İmparatorluğunun doğudaki uzantıları olarak kabul eden Romanya ve Moldova ile birlikte bütün dünyada yaklaşık 28 milyon insanın konuştuğu Romence, Hint-Avrupa dil grubu içerisinde yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS ROMENCE EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Dünyada yaklaşık 600 milyon insanın konuştuğu; İtalyanca, İsponyalca ve Fransızca ile aynı dil ailesi içerisinde yer alan Romence dili gününü kutlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, kabul edilen “Eğitimli Romanya” projesi çerçevesinde Romence’nin hem yurt içinde hem de yurt dışındaki Romen topluluklarına dijital ortamda sunmanın ve kolay erişim sağlama çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Iohannis, “Dünyanın dört bir tarafındaki çok sayıda dernek ve özel girişimcinin Romenlerin ana dillerini öğrenmeleri için gösterdikleri gayretlerini kutluyor ve memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI ROMANYA RENKLERİNE BÜRÜNECEK

Romence dil günü nedeniyle bu akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı saat 20.00’den itibaren ulusal bayrak renkleri ile aydınlatılacak.

MOLDOVA CUMHURBAŞKANI MAİA SANDU KUTLAMA MESAJI YAYINLADI

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’da yayınladığı mesajda Moldova halkının Romence dil gününü kutladı.

Sandu, yayınladığı mesajda “Bugün kutladığımız Romen Dili Günü’nde, Romence’nin ana dilleri ne olursa olsun Moldova Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları için ortak bir payda olmasını ve burada diğer dillerle uyum içinde çalışmasını istiyorum. Romen dili tüm vatandaşlarımızın anavatanı olabilir. Doğum günün kutlu olsun, Romen Dili! ” açıklamasını yaptı.

Moldova Cumhuriyetinde 31 Ağustos 1989’da, o zamanki Sovyetler Birliği İdaresi, ilk defa Romen dilini resmi devlet dili olarak ve Latin alfabesine dönüşünü kararlaştıran yasayı kabul etti. Romence, daha sonra 27 Ağustos 1991’deki bağımsızlık bildirgesinde de resmi ‘devlet dili’ olarak yer aldı.

MOLDOVA’DA ‘ROMENCE- MOLDOVENCE’ TARTIŞMALARI!

Ancak 1994 yılındaki Rusya etkisindeki iktidarın talebi ile Moldova Parlamentosu, Romence dilinin resmi adını ‘Moldova dili-Moldovence” olarak değiştirdi. Fakat, Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında Moldova dilinin resmi olarak ‘Romence’ olması gerektiğine karar vermesine rağmen, bugün hala Romence dili resmi olarak “Moldovence’ olarak geçiyor.

Moldova Bilimler Akademisi ve Yazarlar Birliği, bu yıl Kişinev’deki batı yanlısı yeni iktidar yetkililerine, dil konusundaki Anayasanın değişiklik kararının uygulamaya geçirilerek Moldova Cumhuriyeti’ndeki ‘resmi dilin’ doğru ismi olan ‘Romence’ olarak kaydedilmesi talep ve çağrısında bulundu.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, yayınladığı mesajda Moldova halkının Romence dil günü bayramını kutladı.