Romanya’dan kardeş ülke Moldova’ya bağımsızlık günü mesajı: ‘Her daim en yakın ortağınızız’

Şehir meydanındaki resmi geçit törenine dört ülkenin Cumhurbaşkanları: Maia Sandu (Moldova), Klaus Iohannis (Romanya), Andrzej Duda (Polonya) ve Volodimir Zelenski (Ukrayna) birlikte katıldı. Cumhurbaşkanı Iohannis, halkı selamlarken.

Moldova’nın bağımsızlığı kazanmasının 30. yıldönümü, başkent Kişinev’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Törene katılan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ülkesinin Moldova’nın en yakın ortağı olmayı her daim sürdüreceğini söyledi.

Bağımsızlık günü, Ştefan Cel Mare anıtını ziyaret ve anıt önüne çiçek bırakılması ile başladı. Törenlere,  ev sahibi Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in yanı sıra, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Dört cumhurbaşkanı, düzenlenen gösteri ve törenlerden sonra ortak basın açıklaması yaptı.

SANDU: ”GERÇEK VE GÜVENİLİR DOSTLAR YANIMIZDA”  

Moldova’nın 30. bağımsızlık yıldönümünde ‘gerçek dostları’ ve ‘güvenilir ortakları’ yanlarında görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, “Moldova Cumhuriyeti, bölgesel ve küresel düzeyde daha aktif bir katılım istiyor. Gelişmiş demokrasi yolundaki çabalarımız devam edecek” mesajı verdi.

IOHANNİS: “MOLDOVA’YI HER ZAMAN DESTEKLEDİK“

“Romanya’nın Moldova makamları tarafından üstlenilen reform ve Avrupa entegrasyonu süreçlerini destekleme konusundaki kararlılığı bir kez daha teyit etmek için bugün Kişinev’deyim.” diyen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Demokrasi ve Batı ile entegrasyon yolunda Romanya, Moldova Cumhuriyeti’nin en yakın ve en samimi dostu olmuştur. Moldova vatandaşlarının doğrudan çıkarları için verilen taahhütleri her zaman destekledim. Moldova Cumhuriyeti’nin kalkınma ve modernleşme çabalarına her zaman destek verdik ve Avrupa Birliği gündeminde öncelikli olarak tutmak için harekete geçtik. Dönüşüm, modernizasyon ve reformların uygulanması süreçlerinde Moldova’ya tam desteğimiz devam edecek.”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de yaptığı açıklamada “Ukrayna, Moldova’nın toprak bütünlüğünü her zaman destekleyecektir. Dost Moldova halkına barış, uyum ve refah diliyorum.” temennisinde bulundu.

BAĞIMSIZ MOLDOVA’YI İLK TANIYAN ROMANYA OLDU

27 Ağustos 1991’de Moldova Meclisi, bir bildirge yayınlayarak bağımsızlığını ilan etti. Romanya, Moldova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Aynı yılın Aralık ayında da Türkiye, Moldova’yı tanıdı.