Romanya, faşizm ve komunizm dönemi kurbanlarını anıyor

‘23 Ağustos’ faşizm ve komunizm dönemi kurbanlarını anma günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, aşırı radikal akımların ve zalim yönetimlerin demokratik toplumları tehdit ettiğini söyledi.

Romanya,  23 Ağustos 1944 faşizm ve komünizm dönemi kurbanlarını anıyor. Anma günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, aşırı radikal akımların ve zalim yönetimlerin demokratik toplumları tehdit ettiğini söyledi.

Iohannis, hukukun üstünlüğü ve demokratik değerlerin çok zor kazanıldığını, bu nedenle bu değerlerin savunulması ve genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.

MİLLİ GÜNDEN, FAŞİZM VE KOMUNİZM KURBANLARINI ANMA GÜNÜNE: 23 AĞUSTOS

23 Ağustos 1944, 2. Dünya Savaşı’nda Romanya’nın Almanya tarafını bırakıp Rusya tarafına geçtiği gün. Savaş sonrası Romanya, kaybettiği topraklardan bir kısmını geri aldı. Bu kritik tarih ülkede komünist yönetimin iş başına geldiği 1947’den 1989’daki ihtilale kadar ‘milli gün’ olarak kutlandı.

1989’dan sonrasındaki demokrasi döneminde ise ‘faşizm ve komünizm kurbanlarını anma günü’ olarak anılıyor.

23 Ağustos, Avrupa Parlamentosu tarafından 2008’den itibaren Avrupa Nazi ve Komünizm Kurbanlarını ‘Anma Günü’ olarak kabul edildi. Romanya da 2011’den beri komünizm ve faşizm dönemi kurbanlarını anıyor.