‘Kırım Platformu’ Zirvesine katılan Başbakan Florin Cîțu: ‘Romanya, Rusya’nın yasadışı ilhakını tanımıyor’

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen Kırım Platformu Zirvesi’nde konuşan Başbakan Florin Cîțu, Romanya’nın Rusya’nın Kırım’ı yasadışı işgalini tanımadığını açıkladı.

Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması amacıyla Ukrayna tarafından oluşturulan ‘Kırım Platformu’ açılış zirvesi, Kiev’de başladı. Zirvede konuşan Başbakan Florin Cîțu, Romanya’nın Rusya’nın Kırım’ı yasadışı işgalini tanımadığını açıkladı.

Ukrayna tarafından Rus işgaline karşı oluşturulan ‘Kırım Platformu’na tam destek verdiklerini belirten Başbakan Cîțu, şöyle konuştu:

“Bugün, Kiev’de olmaktan ve hem Ukrayna hem de uluslararası toplum için bu önemli etkinliğe katılmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Romanya’nın Uluslararası ‘Kırım Platformu’na katıldığını duyurmak için bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Romanya, her zaman Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün güçlü bir destekçisi olmuş ve olmaya da devam edecektir. Aynı zamanda Romanya, Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından yasa dışı ilhakını tanımama politikasını sürdürmeye devam edecektir. Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik topluluğunun bir üyesi olma çabasını da destekliyoruz. Romanya, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşmasını onaylayan ilk AB üye ülkesi oldu. Bükreş’teki NATO Zirvesinde, şartlar sağlandığında Ukrayna’ya İttifaka üye olma hakkı tanındı.”

Başbakan Cîțu, Romanya’nın Ukrayna’ya hukukun üstünlüğü, demokrasi ve Karadeniz’deki istikrar konusunda her zaman yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: ULUSLARARASI TOPLUM TEK SES OLMALI

Zirvede konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uluslararası toplumu, Kırım’daki hukuk ihlaline karşı tek bir ses olma çağrısında bulundu.

Kırım’ın yasadışı ve meşru olmayan ilhakından bu yana 7 yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğinin son derece güçlü olduğunu vurguladı.

40 ÜLKEDEN ÜST DÜZEY HEYETLER KATILIYOR

Kırım Platformu açılış Zirvesi, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenleniyor. Zirveye cumhurbaşkanları, başbakanlar, parlamento başkanları, bakanlar ve uluslararası örgütlerin liderleri başkanlığındaki 40’tan fazla yabancı heyet katılıyor.

Parkovıy Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen zirve iki bölümden oluşacak. Birinci bölümde yabancı heyetlerin başkanları yer alırken, ikinci bölümde ise 4 adet tartışma paneli düzenlenecek. İlk bölümün resmi açılışını, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını konu alan “1944” şarkısı ile Kırım Tatar şarkıcı Camala yapacak.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.