Yangın uçaklarının bakımı için IBAN yardım hesabı açan Türkiye, Romanya’daki harabe Yunan okuluna 1,5 milyon euro harcama yapacak

AB, Yunanistan ve Romanya'nın ödenek vermediği tarihi Yunan Okuluna Türkiye Maarif Vakfı, 1,5 milyon Euro'luk harcama yapacak.

THK’na ait yangın uçaklarının bakımı için gereken 4 milyon doları bulmak için IBAN’la yardım kampanyası başlatan Türkiye, Romanya’nın Köstence şehrindeki Yunan azınlığa ait harabe okulu 1,5 milyon Euro harcama ile restore edecek.

Avrupa Birliği’nin, Romanya’nın ve Yunanistan’ın ödenek vermediği Köstence’deki Yunan Okulunu Türkiye Maarif Vakfı restore edecek. Okul için 1,5 milyon Euro’luk bütçe ayıran Maarif Vakfı ile Köstence’deki Yunan azınlık (Elena Elpis Constanta) temsilcileri arasında anlaşma imzalanmıştı.

Maarif ve Yunan azınlığı arasında geçtiğimiz aylarda yapılan imza törenine; Köstence İl Meclis Başkanı Mihai Lupu, Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Maarif Vakfı Romanya Müdürü Alparslan Ateş ve Yunan azınlığı Köstence vakfı başkanı Anton Traian Antoniadis katılmıştı.

Köstence’deki Yunan azınlığa ait okulun restorasyonu için Maarif Vakfı ile anlaşma imzaladıklarını belirten Yunan azınlığı temsilcisi Anton Antoniadis, Yunanistan ve AB dahil birçok destek arayışına girdiklerini ancak ödenek bulamadıklarını söyledi. Antoniadis, Türkiye Maarif Vakfı yetkililerinin okul için 1,5 milyon Euro’luk yatırım sözü verdiklerini kaydetti.

Okul protokolü imza töreninde konuşan Türkiye Maarif Vakfı Romanya Temsilcisi Alparslan Ateş ise okul için yerel yetkililere teşekkür etti.

TÜRKİYE, YUNANİSTAN’IN YANGIN İÇİN UÇAK GÖNDERME TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ  

Komşu Yunanistan’ın yangınlara müdahale uçağı gönderme teklifini “itibar!” gerekçesiyle red eden Türkiye, şu ana kadar olumlu bir cevap vermedi.

BBC’de yer alan habere göre Türkiye’deki yangın felaketini yakından izleyen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’ye itfaiye uçağı göndermeye hazır olduklarını, ancak buna olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.