Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in adı geleceğin NATO genel sekreterleri arasında geçiyor

Gelecek yıl (2022) görev süresi sona erecek olan Jens Stoltenberg’in (sağda) yerine Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in getirilebileceği ileri sürüldü. Politico dergisine göre Iohannis’in ismi potansiyel adaylar arasında geçiyor.

Ekim 2014’ten bu yana NATO Genel Sekreterliği yapan Jens Stoltenberg’in yerine isim arayışları başladı. Gelecek yıl (2022) görev süresi sona erecek olan Stoltenberg’in yerine Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in getirilebileceği ileri sürüldü. Politico dergisine göre Iohannis’in ismi potansiyel adaylar arasında geçiyor.

Doğu Avrupa’da Karadeniz’e komşu bir ülkeden bir ismin seçilmesinin aynı zamanda Rusya’ya karşı güçlü bir mesaj olabileceği belirtildi.

‘NATO’YU KADINLARIN YÖNETME ZAMANI GELDİ’

Bazı görüşlere göre ise Kuzey Atlantik İttifakı’nın 72. kuruluş yıldönümünde NATO’nun bir kadın genel sekreter tarafından yönetilme zamanı geldi.

Önerilen kadın genel sekreter adayları arasında 3 isim öne çıkıyor: Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović, eski Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaitė ve şimdiki Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid.

Stoltenberg’in halefinin önümüzdeki yıl bahar sonlarında veya yaz başlarında Madrid’de yapılacak NATO liderleri zirvesinde açıklanması bekleniyor.

İsimleri, geleceğin NATO Genel Sekreterleri arasında geçen 3 Doğu Avrupalı lider: Kersti Kaljulaid (Estonya), Dalia Grybauskaitė (Litvanya) ve Kolinda Grabar-Kitarović (Hırvatistan)