Almanya’da sel felaketi: Ölü sayısı 133’e yükseldi

Almanya'daki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 133'e yükseldi. Kayıp yüzlerce kişiye ulaşılmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Laschet afet bölgesine gidiyor.

Almanya’nın batı kesimini vuran sel felaketinde can kaybı artmaya devam ediyor. Alman polisi, aşırı yağışların neden olduğu sellerde en az 133 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Polis, Rheinland-Pfalz eyaletinin Ahrweiler bölgesinde 90 kişinin, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde ise 43 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Şu ana kadar 618 kişinin de yaralandığı bilgisine ulaşıldı.

Ülkenin son 50 yıldaki en büyük sel felaketinde yüzlerce kişi ise hâlen kayıp. Polis özellikle Ahrweiler’de can kaybının artmasından endişe edildiğini bildirdi.

Kurtarma ekiplerinin hayatta kalan kişileri bulmak için yürüttüğü çalışmalar sürüyor. Ancak bölgedeki hem telefon ve elektrik hatlarının zarar görmesi hem de cep telefonu hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar insanların yerlerinin tespit edilmesini güçleştiriyor.

Köln kenti yakınlarındaki Wassenberg kasabasında bir barajın çatlaması üzerine cuma gecesi bölgedeki yaklaşık 700 kişi tahliye edildi.

Aşırı yağışlar; komşu ülkeler Belçika, Hollanda, Fransa, Lüksemburg ve İsviçre’yi de etkilendi. Belçika’da en az 20 kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti.

Bölgedeki felakete Ahr Nehri’nin taşmasının neden olduğu bildirildi. Nehir kenarında yer alan 6 evin taşkında yıkıldığı kaydedildi. Bölgedeki çalışmalara katılan kurtarma ve polis ekiplerine takviye olarak yüzlerce asker de Ahrweiler’a gönderildi. Orduya ait araçlar toprak kayması sonucu kapanan yolları açmaya çalışıyor, helikopterler evlerinin çatılarında mahsur kalanları tahliye ediyor. 

“BÖYLE FELAKET GÖRMEDİM”

Sabaha karşı saat 02.00’de yapılan uyarıyla evini terk ettiğini söyleyen 63 yaşındaki bir Ahweiler sakini, “Böyle bir felaket görmedim, nehrin bu kadar kısa sürede taştığına hiç tanık olmadım” dedi.

Rheinland Pfalz Başbakanı Malu Dreyer, “Bu bir felaket, acil durum ekiplerimiz canları pahasına kurtarma çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

İKİ İTFAİYECİ HAYATINI KAYBETTİ

Diğer can kayıpları farklı Kuzey Ren-Vestfalya’daki farklı yerleşimlerde, evleri su basması sonucu gerçekleşti. Eyalette ölenlerden ikisi, sele kapılanları kurtarmaya çalışırken can veren iftaiye görevlileri.

Aynı bölgede yer alan Bad Neuenahr’da çok sayıda araç sele kapıldı, devrilen ağaçlarla beraber yollar enkaz alanına döndü.

MERKEL’DEN YARDIM SÖZÜ

ABD’ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve selden etkilenenlere yardım sözü verdi. Washington’da gazetecilere açıklama yapan Merkel, hükümetin felaketzedelere nasıl edebileceği konusunda maliye ve içişleri bakanlarıyla temasta olduğunu söyledi. Merkel ayrıca, birçok ülkenin Almanya ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, farklı ülkelerden yardım teklifleri aldıklarını ifade etti. 

25 EV TAMAMEN ÇÖKEBİLİR

Selden en fazla etkilenenlerin başında gelen Schuld bölgesinde 25 evin tamamen çökmek üzere olduğu bildirildi.

Leverkusen’de sel riskiyle karşı karşıya olan bir hastaneden 400 kişi tahliye edildi.

Şiddetli yağışlar Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da da toplu taşımayı aksattı, bölgede birçok tren seferi iptal oldu.

CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER SEL BÖLGESİNE GİDİYOR

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier sel felaketinden en fazla etkilenen kasabalardan Erftstadt’a giderek bu bölgedeki kurtarma çalışmalarını takip edecek.

Aynı zamanda Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Eylül ayındaki genel seçimlerde başbakan adayı olan Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet de gün içerisinde Erftstadt’ı ziyaret edecek.

ABD’deki Başbakan Merkel’in de Almanya’ya döndükten sonra Rheinland-Pfalz eyaletini ziyaret etmesi bekleniyor. Merkel, cuma günü Laschet ile gerçekleştirdiği video konferans görüşmesinde selden etkilenenlere destek sözü verdi.