Moldova’daki seçimleri batı yanlısı parti kazandı

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun destek verdiği batı yanlısı Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) erken parlamento seçimlerinden büyük bir zaferle çıktı. Sandu, zaferini "Moldova'daki hırsızların saltanatının sonu" sözleriyle duyurdu.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun destek verdiği Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) pazar günü yapılan parlamento seçimlerinden büyük bir zaferle çıktı. Merkez Seçim Kurulunun açıklamasına göre yüzde 99’u sayılan sandık sonuçlarından PAS, oyların yüzde 52,8’ünü almayı başardı. Rus yanlısı eski Cumhurbaşkanı Igor Dodon’un destek verdiği komunist blok BECS/ yüzde 27,2’de kaldı. ŞOR ise 5,7 oy aldı.

Sandu bu sonuçlarla ‘Rus yanlısı’ muhalefetin engellemeleri olmadan reformlarını gerçekleştirebilecek.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında cumhurbaşkanlığını kazanan ve reformist bir gündemi olan Sandu’nun partisinin artık mecliste yeterli sandalyesi bulunuyor. Sandu, seçimlerde yolsuzluk ve yoksullukla mücadele ve AB ile ilişkileri güçlendirme sözü vermişti.

MOLDOVA CUMHURBAŞKANI SANDU: ‘HIRSIZLARIN SALTANATI SONA ERDİ’

Zaferini, “Moldova’daki hırsızların saltanatının sonu” ifadesi ile duyuran Cumhurbaşkanı Sandu, temiz bir parlamentoda dürüst ve yetkin bir hükümetin olacağını, sonuçların Moldova’yı dönüştürmek için gerekli olan bir enerji olduğunu savundu.

3 Kasım’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Moskova destekli rakibi Igor Dodon’u yenmiş ancak reformlar konusunda parlamentoda engellerle karşılaşmıştı.

Avrupa yanlısı Sandu ülkesini AB standartlarına taşımak ve AB üyesi yapmak istiyor. Bu nedenle seçim kampanyasını da bu çizgide yürüttü. Ülkesini Avrupa kıtasına yeniden dönüş yapma sözü vererek, hem Brüksel ile hem de AB üyesi komşusu Romanya ile daha iyi ilişkilere öncelik verdi.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS, MOLDOVA’YI TEBRİK ETTİ: DESTEĞİMİZ SİZİNLE

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, pazar günü gerçekleştirilen ve batı yanlısı partinin zaferle çıktığı seçim sonuçlarından dolayı Moldova halkını ve Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’yu reform yanlısı tercihlerinden dolayı kutladı.

Iohannis, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında, Romanya’nın reformlar ve Avrupa yolunda her zaman Moldova Cumhuriyeti’nin yanında olacağını belirterek, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’yu ‘cesaret, azim ve vizyondan’ dolayı tebrik ederek, “Medeniyet yolundaki reformlar, hukukun üstünlüğü ve Avrupa entegrasyonu konusundaki net seçimleri için Moldova Cumhuriyeti vatandaşlarını tebrik ederim! Tebrikler, Maia Sandu, cesaret, azim ve vizyonun için! Romanya AB reformları yarışında ve yolunda her zaman Moldova Cumhuriyeti ile birlikte olacak “dedi.

Moldova’da Pazar günü yapılan erken Parlamento seçimlerinde batı yanlıları ile Rus yanlıları arasında yoğun bir çekişme sergilendi. 3,5 milyon nüfuslu ülkede seçime katılım oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti.