Tuna’nın gizemli deltası doğa tutkunlarını bekliyor

İlk defa Fransız deniz araştırmacısı Kaptan Custo tarafından keşfedilen Tuna Deltası, yine Kusto'nun yoğun çabasıyla 1990 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Bölgede omurgalı omurgasız 3400'den fazla hayvan türü yaşıyor.

Almanya’dan doğup 10 ülkeyi geçtikten sonra Romanya’nın doğusunda kıvrıla kıvrıla akan Tuna’nın Karadeniz’e döküldüğü bölgede oluşturduğu deltası (Delta Dunării), Avrupa’nın en büyük ikinci doğal deltasını oluşturuyor.

Vahşi tabiatı, zengin bitki ve hayvan çeşitleriyle bölgeye gelen vahşi doğa hayranı turistleri kendine hayran bırakan Deltanın büyük kısmı Romanya’da kuzey kesiminin batı tarafı ise Ukrayna sınırlarında yer alıyor.

Çevredeki bağlantılı bölümlerle beraber yüzölçümü 5165 km²’ olan Delta; akarsular, kanallar, ağaç saçaklı göller ve sazlık adalar barındırırken, kuş gözlemcileri ve yaban hayat tutkunları için enfes bir doğa harikasıdır.

Romanya – Bulgaristan sınırları arasında kıvrılıp giden Tuna, Karadenize dökülmeden önce Tulcea şehrinde oluşturduğu Delta, ziyaretçileri doğal güzellikleri ile mest ediyor. Burası, çok çeşitli kuş türlerine, egzotik su bitkilerine ev sahipliği yapan kanallardan ve göllerden oluşuyor.

Delta, şehirlerin gürültü ve stresinden uzaklaşmak isteyenler için bulunmaz fırsatlar sunuyor. Uzun kanalları ve kendine has özellikleri ile dünyanın en güzel doğal güzellikleri arasında sayılan Tuna Deltası, sakin sularının yanında, zengin bitki çeşitleri, hayvan türleri nedeniyle de ziyaretçilerin tercih ettiği Romanya’nın en önemli doğa turizmi merkezleri arasında yer alıyor.

İLK DEFA KAPTAN CUSTO DÜNYAYA TANITTI

İlk defa Fransız deniz araştırmacısı Kaptan Custo tarafından keşfedilen Tuna Deltası, yine Custo’nun yoğun çabasıyla 1990 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış.

Bölgede bitki ve hayvanların korunması amacıyla 18 ayrı kontrol noktası bulunuyor. Kaptan Custo, bölgede yaptığı araştırmalarında burada bulunan bazı hayvan türlerinin dünyanın başka bir yerinde olmadığını tespit etmiş. Delta’nın su üstünde olduğu kadar su altı zenginliklerin de de dünyada benzeri yok. Yapılan bilimsel incelemelerde omurgalı ve omurgasız 3400’den fazla hayvan cinsi burada yaşıyor.

Pelikan, Kuğu, Tepeli balıkçıl gibi 300’den fazla kuş cinsi, Mersin balığı gibi 150’den fazla balık türü, Vizon, Tilki ve Bizon gibi çok sayıda hayvan yörenin en önemli zenginlikleri arasında yer alıyor.

Razim, Zatoane, Roşca, Merhei gölleri etrafında, Letea, Karaorman ve Erenciu ormanlarında genellikle, yaban domuzu, tilki, ayı, kurt, tavşan, yaban kedisi gibi hayvanlar bulunuyor. Bu nedenle doğa tutkunlarının ilk tercih ettiği destinasyonların başında Tuna Deltası geliyor.

TUNA DELTASI 3 ANA KOLA AYRILIYOR

Mahmudiya tepelerinden bakıldığında ‘delta’nın ayrıldığı üç ana kolu olan; Chilia, Sulina ve Sfantu Gheorge’yi gözlemleyebilirsiniz.

Chilia; 120 km. Uzunluğunda (Ayrıca Tuna’nın en faal kolu üzerinde ayrı bir delta oluşmuş durumda.)

Diğer kolu, Sulina ise Tuna Deltasının düz kolunu teşkil ediyor ve 63,7 km. uzunluğunda.

Sfantu Gheorghe kolu ise Tuna’nın en eski kolu olup uzunluğu 69,7 km.

DELTA’NIN GİRİŞ KAPISI: TULCEA ŞEHRİ

Tulcea şehri, Delta’ya girişi kapısını teşkil ediyor. Tarihçi Herodot’un Castrum Aegyssus adı ile andığı Tulcea şehri bölgelin en eski şehirlerinden biri.

M.Ö. 2 ve 3 Yüzyılda haritalarda Adstoma adı ile kayıtlı olan bu şehirde Delta Müzesi, Sanat Müzesi, 19. Yüzyıldan kalan Aziziye Camisi, Aegyssus Kalesi kalıntılarını görmek mümkün.

Delta’ya gitmek isteyenler öncelikle şehirdeki limandan ya tur operatörlerinin düzenlediği günübirlik turlarla ya da kiraladıkları teknelerle mini sular ülkesi Delta’nın hayal dünyasına yelken açabilir.

 Ancak Delta, günübirlik gezilerde misafirlerine karşı çok cimri davranıyor. Bu nedenle bölgeyi iyi tanıyanlar bu doğu güzelliklerinin keyfine varabilmek için bir süre burada kalınmasını tavsiye ediyorlar.

Sabahları kuş sesleriyle uyanıp, gündüz kurbağa sesleriyle güneşlenip, akşamları ağustos böcekleri eşliğinde uyumak, Avrupa’nın en güzel balık yemeklerinin tadına varmak isteyenler için unutulmaz bir dinlenme mekanı.

Deltanın kanallarını gezebilmek için Tulcea’da tur tekneleri ile veya bot kiralayarak Pelikan sürülerinin arasından, nilüferlerin enva-i çeşit rengi harika çiçekleri ve sazlıkların arasından unutulmaz bir tatil keyfi yaşayabilirsiniz.