Türkiye’den gelenlere 14 gün zorunlu karantina dönemi yeniden başladı

Romanya, AB dijital sertifika müktesebatı gereğince aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Birlik dışındaki ülkelerden gelenlere zorunlu 14 gün karantina uygulaması başlattı.

Romanya’nın Avrupa Birliği Dijital Covid Sertifikası müktesebatı doğrultusunda uygulamaya koyduğu yeni düzenlemeden Türkiye’de olumsuz etkilenecek.

Teyakkuz Hali (stare de alertă!) 43 / 01.07.2021 tarihli Kararnameye göre AB üyesi olmayan ülke vatandaşları Romanya’ya gelmeleri halinde zorunlu 14 günlük karantinaya girecek.

Her ne kadar Türkiye, son iki haftadaki vaka ortalaması yeşil bölgede yer alsa da, tüm AB ülkelerini bağlayan karar gereği, Türkiye’den gelen Türk vatandaşları AB dışı ülke vatandaşlarının Romanya’ya seyahatlerindeki muamele ili karşılaşacak.

Türkiye’nin yeşil bölgede olması, sadece tatile ya da iş için gitmiş Romanya vatandaşlarının ülkesine dönüşünde bir anlam kazanıyor.

GETİRİLEN YENİLİKLERDE NELER?

  • Türkiye’den Romanya’ya gelen her yetişkin TC vatandaşı, artık 14 gün karantinada kalacak.
  • AB’nin tanıdığı covid aşısından en az iki doz yaptırmış ve ikinci dozun üzerinden en az 10 gün geçmiş Türk vatandaşları karantinaya alınmayacak.
  • Geriye doğru 6 ay içinde covid 19 hastalığı geçirdiğini resmi belgelerle kanıtlayanlar, vaka tespit tarihi üzerinden en az 14 gün geçmişse karantinadan muaf tutulacak.
  • Romanya’ya 3 günden kısa seyahat planlayanlar, negatif PCR testi göstererek karantinadan kurtulacak.
  • 3 yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde karantinaya dahil değil.
  • 3-16 yaş arasındaki çocuklar, negatif PCR testi gösterirse karantinaya girmeyecek.