AP, ezici çoğunlukla tavsiye etti: Şartları yerine getiren Romanya ve Bulgaristan Schengen’e alınsın

AP Parlamenterlerinin büyük çoğunluğu iki ülkenin Schengen serbest bölgesine katılımı çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP), Schengen’in reforme edilmesini ve Romanya ve Bulgaristan’ın bölgeye dahil edilmesini tavsiye eden raporu ezici çoğunlukla kabul etti.

Her iki ülkenin şartları tam olarak yerine getirdiklerine ve Schengen bölgesine dahil edilmeyi hak ettiklerine dair AP tavsiye raporu, 505 lehte, 134 aleyhte ve 54 çekimser oyla kabul edildi.

Raporda, Avrupa Konseyi’ne (AK) de çağrıda bulunularak Covid salgını nedeniyle ve 2015’ten beri bazı ülkelerin getirdiği iç kısıtlamaların da tekrar kaldırılmasını ve AB’nin en önemli kazanımlarından biri olan Schengen bölgesi seyahat özgürlüğünün takrar hayata geçirilmesi tavsiye edildi.

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson da yaptığı açıklamada her iki ülkenin bekletilmeden Schengen bölgesine dahil edilmesi çağrısında bulundu.

ROMANYA, KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

AP’nin destek rapor ve kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten İçişleri Bakanı Lucian Bode, Romanya’nın Schengen’e katılmak için tüm şartları yerine getirdiğini, bekletilmeden Schengen bölgesine dahil edilmesini beklediklerini açıkladı.

“Avrupa Parlamentosu’nun tavsiyesi doğrultusunda Romanya’nın Schengen bölgesine dahil için somut adımların da bir an atılacağı umudunu taşıyoruz.” diyen Bakan Bode, Romanya’nın AB’nin güvenlik şemsiyesinde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek “Romanya Schengen’e katılmak için tüm koşulları karşılıyor. Birlik mevzuatının uygulanmasını en üst düzeyde sürdürmeye devam ediyor. Bu yıl ülkemizin Schengen katılma kararının kabul edilerek somut adımlar atılacağına inanıyoruz” dedi.

Haziran ayı ortasından itibaren Romanya ve Bulgaristan’a Schengen bilgi sistemine kısmi erişim hakkı verildi. Her iki ülkenin Avrupa bilgi enformasyon sistemine tam erişimi Schengen alanına üye olmalarından sonra mümkün olacak.  

İki ülkenin Schengen bölgesine girişi konusunda nihai kararı, Birlik Devlet Başkanlarının katılacağı Avrupa Konseyi’nde karar verilecek.

Avrupa Parlamentosu’nun destek rapor ve kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten İçişleri Bakanı Lucian Bode, Romanya’nın Schengen’e katılmak için tüm şartları yerine getirdiğini, bekletilmeden Schengen bölgesine dahil edilmesini beklediklerini açıkladı.