Almanya’dan yeşil, gri, siyah pasaport sahibi Türk turiste: Artık seyahat nedenini ispatlayacaksın

Almanya, Türk otoritelerince verilen ve vize istenmeyen yeşil, gri ve diplomatik pasaporta seyahat kısıtlaması getirdi. Vize gerektirmeyen pasaportlar, vatandaş pasaportuyla eşitlendi. Yeşil, gri ve diplomatik pasaportun “fiilen” serbestisi kalmadı.

Almanya’nın, gri pasaportla Türkiye’den Batı ülkelerine gerçekleştirilen insan kaçakçılığı skandalı sonrası aldığı karara göre, Alman ya da Avrupa Birliği (AB) vizesi gerektirmeyen yeşil, gri ya da diplomatik pasaport sahipleri de, ancak “bir istisnanın varlığı”nı ispatlamaları halinde sınırdan geçebilecek. Sınırlarda söz konusu pasaportları taşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ‘giriş istisnası’ şartlarından birine uyup uymadığı denetlenecek.

1) ACİL AİLE ZİYARETİ: Doğum, ölüm-cenaze, düğün gibi birinci derecede yakınlarıyla ilgili durumlar. Bu sebeple gelenler, önceden belge ya da davetiyelerini yanlarına almak mecburiyetinde. Davet edenler kontrol edileceğinden, tüm erişim bilgilerini hazır bulundurun.

2) MONTAJ, TAMİR VE BAKIM: Almanya’ya gönderilen fabrika, makine ya da teknolojik ürünlerin montajını, tamirini ve bakımını yapan personel olmak. Bunlar, “zorunlu ve önemli işletmesel sebeplerle” kabul edilecek.

3) FUAR KATILIMCI VE ZİYARETÇİLERİ: Almanya’da fuarlarda ürün sergileyenler, stant açanlar ve ona bağlı ziyaretçiler, bunu ispatlarsa giriş yapabilecek.

4) AİLE VEYA EŞ ZİYARETİ: Almanya’daki eş ya da birlikte yaşadığı edilen eşlerden biri ziyaret edilebilecek. Aynı şekilde AB’deki eş de ziyaret edilebilecek. Ancak bunun için evlilik birliği ya da birlikte yaşandığının ispatlanması gerekiyor.

5) EŞLERDEN BİRİ ALMAN İSE: Bu durumda olanların yabancı eşiyle, geçici bir süre ayrılıktan sonra bir araya gelmesi. Ya da, ayrı ülkelere seyahatin ardından birlikte Almanya’da buluşma durumu.

6) GÖREV VE SAĞLIK SEBEPLERİ: Türkiye devlet görevlileri, yurt dışına tayini çıkmışsa ya da görevli geliyorsa bunu sınırda ispatlamak durumunda. Sağlık durumunda, ancak çok özel ve acil durumlar varsa.

7) ULUSLAR ARASI NAKLİYECİLER: TIR şoförleri, pilotlar ve gemi adamları gibi  uluslararası nakliye alanında çalışanlar ve ülkeyi transit olarak kullananlar.