Yeşil ve gri pasaport sahipleri Avrupa’ya gitmeden önce kayıt olacak

Önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa ülkelerine gidebilen yeşil ve gri pasaport sahipleri, yeni yıldan itibaren kayıt olduktan sonra seyahat edebilecek. 7 euro ödenerek yapılan kayıt, 3 yıl geçerli olacak.

Vize aracılık hizmeti veren EuroAsia’nın duyurusuna göre yeşil ve gri pasaport sahipleri, 2020 yılından itibaren Avrupa ülkelerine gidebilmek için önceden izin almak zorunda. Bundan böyle Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşları, seyahatlerinden önce ETIAS sistemi üzerinden kayıt yaptıracak. Kayıt işlemi sırasında 7 euro harç bedeli ödenecek. Ancak 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular, ilgili harç bedelinden muaf tutulacak.

Uygulama ile yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize muafiyet hakları saklı tutulurken, Avrupa’ya girişlerde seyahat izni almaları şart koşuluyor. Yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının güvenlik olduğunu beyan eden Avrupa Parlementosu; sınır kontrolünün sağlanması, salgın tehlikesi, yasadışı göç, güvenlik tehdidi ve kendi ülke vatandaşlarını korumak gibi gerekçelerle böyle bir kararı aldığını bildirdi.

GÖÇE KARŞI ÖN BARİYER

Ancak her başvuru sahibi yolcunun sunmuş olduğu evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek ve ön kontrolden geçecek. Herhangi bir göç durumu ya da güvenlik tehdidi unsuru ile karşılaşılması halinde başvurular geri çevrilip, Avrupa’ya giriş izni başvuruları reddedilebilecek.

BİR KAYIT 3 YIL GEÇERLİ

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türk Vatandaşları’na verilen giriş izni süresi yeni alınan karara bağlı olarak 3 yıl geçerliliğini koruyacak.

OLAYIN ARKA PLANI

Son yıllarda Türkiye’de yeşil ve diplomatik pasaport verilenlerin sayısındaki artışın Alman hükümet kaynaklarında soru işaretleri yarattığı belirtilen haberde, bu tip pasaportların amacı dışında kulanıldığı ve bazı TIR şoförlerinde bile yeşil pasaporta rastlandığı ileri sürülmüştü.