Romanya asıllı AB Başsavcısı Laura Kövesi, Bulgaristan’a umut oldu

Görevine başladıktan sonra ilk ziyaretini Bulgaristan’a yapan AB Başsavcısı Laura Codruţa Kövesi, yolsuzlukla ilgili her türlü duyumun kendilerine iletilebileceğini söyledi.

Avrupa Birliği Başsavcısı Laura Codruţa Kövesi, Başsavcılığın 1 Haziran’da faaliyete geçmesinden bu yana ilk ziyaretini yolsuzluklarla boğuşan Bulgaristan’a yaptı. Kövesi, Bulgar halkına “Adaleti ancak bağımsız yargı yürütebilir. Kanun önünde herkes eşittir ve kimi soruşturacağımız konusunda hiçbir ayrım yapmayacağız. Sizin için buradayız. İşimiz için güveninizi kazanmak istiyoruz. Bulgar vatandaşları herhangi bir bilgiye sahiplerse, web sitemiz aracılığıyla doğrudan bize bildirebilirler.” mesajını verdi.

Bulgaristan’daki pek çok kişi, adını Romanya’da başarılı bir yolsuzlukla mücadele savcısı olarak duyuran Kövesi’nin ülkelerindeki yolsuzluğu soruşturmasını ve Brüksel’in ülkedeki yolsuzluğun kökünün kazınması konusunda umudunu taşıyor.

Bulgaristan bugüne kadar herhangi bir üst düzey yetkiliyi yolsuzluk suçlamalarından mahkum etmedi. Kövesi’nin ziyareti, özellikle üst düzey yolsuzlukları soruşturmamakla ve cezasızlık ortamını teşvik etmekle suçladıkları Bulgar başsavcısı Ivan Geshev’i protesto gösterileri arasında gerçekleşti. “Geshev, rezalettir” ve “Geshev=Mafya” sloganları taşıyan küçük bir grup protestocu Kovesi’yi Sofya’daki AB komisyonunun ofisinde bekledi.

AB Başsavcısı Laura Kövesi, Avrupa Birliği Savcılığı’nda görev yapacak Bulgar savcıların seçimi için yeni bir prosedürün 14 Haziran’da başlayacağını ve buna, Bulgar kurumlarıyla yaptığı görüşmelerde kabul edildiğini belirtti.

ABD bu ay üç Bulgar ve onlarla bağlantılı 64 şirkete yolsuzluk iddiasıyla yaptırım uygulamıştı.

AB Başsavcısı Laura Codruţa Kövesi’ye seslerini duyurmaya çalışan Bulgar vatandaşları üst düzey yolsuzlukların soruşturulması çağrısında bulundu