Schengen’de reform hazırlığı yapan AB’den Romanya’ya ‘yeşil ışık’

Avrupa Komisyonu, en somut başarılarından biri olan pasaportsuz Schengen Bölgesinde yeni reformlar hazırlığında. 27 AB üye devletinin 22'sinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre’yi içeren Schengen bölgesinde her gün 3,5 milyondan fazla insan AB sınırları arasında serbestçe seyahat ediyor. Komisyon, Romanya’nın gerekli kriterleri yerine getirdiğini ve Schengen'e dahil edilmelerini tavsiye etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen bölgesinde dış sınırların yönetiminin geliştirilmesi, iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması ve serbest dolaşımı amaçlayan Schengen bölgesinin genişletilmesini içeren bir strateji hazırladı. Komisyon, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın gerekli kriterleri yerine getirdiğini ve Schengen’e dahil edilmelerini tavsiye etti.

1995 yılında kurulan Schengen, kontrol ve kontrollere tabi tutulmadan sınırları geçmesine izin verilen 400 milyondan fazla vatandaşı kapsıyor.

27 AB üye devletinin 22’sinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve birkaç mikro ülkeyi içeren Schengen ile her gün 3,5 milyondan fazla insan sınırlar arasında sorunsuzca hareket ediyor.

Ne var ki yakın geçmişte iki olay Schengen’e ağır darbe vurdu ve imajını zedeledi. Bu iki krizden ilki 2015 göçmen ve mülteci akını diğeri de COVID-19 salgını oldu. Her iki krizde de birçok AB ülkesi, olağanüstü koşulların olağanüstü önlemler gerektirdiğini savunarak sınır kontrollerini yeniden başlattı.

KISITLAMALAR EN SON ÇARE OLMALI’

Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, yeni stratejiyi sunduktan sonra çarşamba öğleden sonra yaptığı açıklamada, “Üye devletlerin, söz konusu ülkeye yönelik ciddi bir tehdit olduğunda geçici olarak sınır kontrollerini yeniden başlatma olanağına sahip olmasının önemli olduğunu düşünüyorum” diyerek Schengen’in bundan sonra gelişmelere ayak uydurabilecek daha esnek bir şekilde devam edeceğinin işaretini verdi:

“Emin olmak istediğimiz tek şey, bunun son çare olarak kullanılacak olması. Ayrıca, şu anda içinde bulunduğumuz duruma benzer şekilde, tüm üye ülkeleri tehdit eden bir pandemi ile uğraşıyoruz, bu tür senaryoları da kapsayacak bir plan için çalışıyoruz.”

GÖÇ VE İLTİCA İÇİN YENİ YASA HAZIRLANACAK

Ayrıca DNA bilgisi, parmak izi ve araç ruhsat bilgileri gibi verilerin AB ülkeleri arasında değişimini sağlayacak bir yapı üzerinde çalışmalar sürüyor. Bunun yanı sıra AB içi uçuşlarda yolcu bilgilerinin kullanımının genişletilmesi hedefleniyor.

AB Komisyonu, göç ve iltica konusunda yeni bir anlaşma üzerinde de çalışıyor. Bununla ilgili çalışmaların bu yıl sonuna doğru netleşmesi bekleniyor. Yeni anlaşmanın da göç yönetiminde ortak bir yaklaşım ortaya koyması isteniyor.

SCHENGEN’İN GENİŞLEMESİ İSTENİYOR

AB Komisyonu, Schengen bölgesinin genişletilmesini de hedefliyor. Bunun için üye ülkelerden Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın gerekli kriterleri yerine getirdiği belirtiliyor ve Schengen’e katılmaları isteniyor.

AB’nin temellerinden olan Avrupa Ekonomik Topluluğunun 5 üyesi Fransa, Federal Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, 1985’te Lüksemburg’un Schengen kasabasında birbirleriyle sınırlarını kaldırmak için anlaşma imzalamıştı.

Şu anda 27 AB ülkesinden Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, İrlanda ve Kıbrıs Rum kesimi dışındakiler Schengen içinde yer alıyor. Ayrıca, AB üyesi olmayan İzlanda, Norveç, İsviçre ve Liechtenstein da Schengen içinde bulunuyor.

AB yetkilileri, Kıbrıs Rum kesiminin Schengen’e katılmasının şu an için mümkün olmadığını, böyle bir durumun “farklı sonuçları” olacağını ifade ediyor.

Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Schengen’de reform çalışmaları ile ilgili bilgi verdi