Aşı olanlara festival ve konserler serbest olacak

Başbakan Florin Cîţu, herkesin aşı olması şartıyla bin kişiye kadar festival, konser ve kültür etkinliklerinin yapılabileceğini söyledi.

Hükümet, 1 Haziran’da yürürlüğe girecek 2. Covid rahatlama kararlarını açıkladı. Başbakan Florin Cîţu, herkesin aşı olması şartıyla bin kişiye kadar festival, konser ve kültür etkinliklerinin düzenlenebileceğini söyledi. Bütün katılımcıların maske takmaları zorunlu olacak.

Önümüzdeki aydan itibaren spor müsabakaları seyircili düzenlenebilecek. Kulüpler ve eğlence yerleri ve yüzme havuzları sınırlı saatlerle yeniden açılabilecek. Katılımcı sayıları sınırlı olacak ancak herkes aşılıysa belirlenen sayıdan daha fazla kişiye izin verilebilecek.

Başbakan Florin Cîţu’nun açıkladığı yeni rahatlama kararları özetle şöyle:

  • Açık alanlarda koruyucu maske takmak şartıyla ve her kişi arasında en az 2 metrelik mesafe olması  şartıyla maksimum 1000 kişilik kültürel etkinlikler düzenlenebilecek. (Ekinliğin düzenlendiği bölgede Covid enfekte oranının binde 3’ten daha az olması şartıyla)
  • Bu aktivitelere katılacak kişiler en az 10 gün önceden aşı olmaları, Covid testlerinin negatif olması veya hastalığı geçirmelerinin üzerinden en az 15, en çok 90 gün geçmiş kişiler ve etkinliğe katılacak herkes aşılıysa katılımcı sayısı 1000’den fazla olabilir.
  • Aynı aileden olmayan, birlikte hareket eden kişi sayısı en fazla 8 kişi olacak.
  • Düğün, vaftiz, bayram yemekleri ve anma törenleri, (Covid enfekte oranı binde 3’ten az ise ve hijyen koruma önlemlerine uyulduğu takdirde) açık alanlarda en fazla 70, kapalı alanlarda ise en fazla 50 kişi ile düzenlenebilecek. (16 yaşın altındakiler hariç) Tüm katılımcıların aşılarını tamamlamalarından en az 10 gün geçmiş olması ve davetliler arasında az 4 metrekare alan sağlanmış olması halinde katılımcı sayısı daha yüksek olabilecek.
  • Spor salonları ve kapalı yüzme havuzları (enfekte oranı binde 3’ten az olması şartıyla) kapasitesinin yüzde 70’i ile çalışabilecek. Ancak kişiler arasında en az 7 metrekare alanı olması gerekiyor.
  • Restoranlar, saat 05.00 – 24.00 arasında yüzde 70 müşteri kapasitesi ile çalışabilecek. Bütün müşterileri aşılandıklarını ispatlarlarsa kapasite artabilecek.
  • Sahil bölgelerindeki konaklama yerlerinin kapasitesi yüzde 85’e çıkarılacak. Tüm konukların aşı oldukları ispatlanırsa doluluk oranı yüzde yüze çıkarılabilecek.
  • İşyerlerindeki kapalı odalarda en fazla 5 kişi (herkes aşılanmış ise) maske takma zorunluluğu olmayacak.