Timişoara’da kamusal alanda güvercin beslemek yasaklandı

Timişoara İl Meclis Konseyi’nde alınan kararda, güvercinleri kamusal alanda besleyenlere ve yiyecek atanlara 100 ile 200 ley (20-40 Euro) arasında ceza kesilecek.

2023 yılı Avrupa Kültür Başkenti adaylarından Timişoara’da (Temeşvar- Avrupa Kültür Başkenti), güvercinlere yiyecek atmak ve beslemek artık yasak. Yasağı ihlal edenlere 100 ile 200 ley (20-40 Euro) arasında ceza kesilecek. Karar, Belediye Meclis Konseyi tarafından alındı.

Kararıa gerekçe olarak, halk tarafından beslendikleri için şehir merkezinde aşırı miktarda toplanan güvercinlerin tarihi binalara zarar vermesi gösterildi.

KAMUSAL ALANDA DİĞER HAYVANLARI BESLEMEK SERBEST

İl Meclis Konseyine ilk teklif, USR-PLUS partisinin iki üyesi, Rodica Militaru ve Răzvan Stana tarafından sunuldu. Teklifte, kamusal alandaki kedi-köpek dahil bütün hayvanlara yiyecek verilmesinin yasaklanması istendi. Ancak konseyden sadece güvercinlere yiyecek verilmesi yasağı çıktı.

ŞEHİR SAKİNLERİ TEPKİLİ: ÇOCUKLARA NASIL CEZA KESECEKSİNİZ?

Yasak kararı bazı şehir sakinlerinin tepkisini çekti. “Güvercinlere zarar vermeden daha modern bir çözüm yolu bulunabilirdi.” diyen hayvanseverler, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Güvercinlere yiyecek atanların çoğunun çocuk olduğunun altını çizen sakinler, “Çocuklara nasıl ceza keseceksiniz?” diye sordu.

Romanya’nın en tarihi şehirlerinden biri olan Timişoara, 2021 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmişti. Salgının hayatı kilitlemesiyle hazırlıklar yapılamayınca, bu ünvan 2023’e bırakıldı. Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları bu yöndeki hazırlıkları yoğunlaştırarak sürdürüyor.