‘Bir gün doktor idim, bir gün KHK’lı, bir gün vekil ve bir gün de mahpus’

İnsan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevinden mektupla soruları cevaplandırdı

Yayımlanmış bir haberi Twitter hesabından paylaştığı için hakkında “örgüt propagandası” ndan dava açıldı, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. O zaman milletvekili değildi. KHK’yla doktorluk mesleğinden ihraç edilmişti, daha sonra “sesi” olacağı yüz binlerce “sosyal ölü”den biriydi. 2018’deki genel seçimde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Kocaeli Milletvekili olarak seçilerek TBMM’ye girdi.

Ancak o dava peşini bırakmadı. Önce istinaf mahkemesi, ardından Yargıtay verilen cezayı yerinde bularak onadı. Yargıtay’ın onama kararının kesinleşmesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme geldi. Ancak bir “Enis Berberoğlu tecrübesi” yaşamış Meclis’in bu adıma karşı çıkacağı, kesinleşmiş yargı kararınının Genel Kurul’da okutulmayacağı, milletvekilliği sonrasına bırakılacağı varsayıldı. Öyle olmadı. Karar okutuldu vekilliği düşürüldü.

MİLYONLARI ARKASINA ALAN VEKİL: ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU

Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan bahsediyoruz. Kocaeli’de 95 bin kişinin oyuyla milletvekili seçilen, ancak iki buçuk yılda gösterdiği performansla milyonları arkasına alan cesur ‘Türkiye Milletvekili’ Gergerlioğlu’ndan… Yaşadığı hukuksuzluğa karşı önce Meclis’te, ardından HDP Genel Merkezi’nde Adalet Nöbeti tuttu. Meclis’teki Adalet Nöbeti, namaz kılmak için abdest almaya çıktığında, bir şafak vakti polis zoruyla sonlandırıldı. Evinden alındığı gün yine polisin sert, orantısız ve hukuksuz muamelesine maruz kaldı. Cezaevine götürülürken rahatsızlandı, anjiyo olduğu hastaneden apar topar kaçırıldı.

Buraya kadarki “özet” Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında bilinenler. Hakkında az bilinen ve çokça merak edilen ise cezaevinde günlerini nasıl geçirdiği, seslerine ses olduğu yüz binlerce insanın onu yalnız bırakıp bırakmadığı, neler okuduğu, kırgın olup olmadığı, sağlık durumu…

Gergerlioğlu cezaevinden soruları yanıtladı. “İçeriden” iktidarın çürümüşlüğünün daha net göründüğünü ifade eden Gergerlioğlu, milletvekilliği görevini yaparken seslerini duyurduğu, yaşadıklarını gündeme getirdiği KHK’lıların gönderdiği mektupların kendisini duygulandırdığını anlattı. Cezaevinde okuyup yazarak vakit geçirdiğini anlatan Gergerlioğlu, kitap yazmak istediğini söylüyor.

Mahpus HDP Milletvekili Gergerlioğlu: Ben vekilliği gasp edilmiş bir insanım. Haramice gaspa boyun eğmem. Mahpusken de vekilliğin yürütülebileceğini göstermeye çalışıyorum. Boşuna buralara Medrese-i Yusufiye denmiyor. Yusuf’un azmi, iradesi, sabrı lazım, gevşemek yok.

“AYM’NİN BU KARARI İPTAL EDECEĞİNİ UMUYORUM”

Hakkındaki kararın AYM tarafından iptal edileceğini umduğunu kaydeden Gergerlioğlu, “Olması gereken hukuki süreç bu. Anayasa hukukçularının isyan ettiği bir karar olmuştu bu. TBMM’de olmasam bile hak savunuculuğu, adil, vicdanlı bir toplum oluşturma gayretim devam edecek. Bence siyaset sadece Meclis’te yapılmaz, vekillik koltuklarda değil halkın kalbinde, vicdanında, gönlündedir. Ben halkımızdan böyle bir destek aldığımı gördüm görüyorum. TBMM bize kapatılsa da bu toplumun tüm fertleri için çalışmaya devam edeceğim. Bir gün mutlaka bu ülkeye demokrasi ve hukuk gelecektir” diye konuştu.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU’NUN ELYAZISIYLA MEKTUBU VE RÖPORTAJI