Biden: ‘NATO’nun caydırıcılığını güçlendirmeye devam edeceğiz’

Bükreş’in ev sahipliği yaptığı Doğu Avrupa Ülkeleri NATO Zirvesi’ne (B9) video-konferansla katılan ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Biden’ın ayrıca küresel sağlık güvenliği, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve küresel ekonomik iyileşme gibi zorluklarla mücadele için Doğu Avrupa ülkeleriyle işbirliğini arttırmayı istediği kaydedildi.

Rusya’nın yürüttüğü saldırgan eylemler, NATO’nun yakın çevresinde askeri kapasitesinin güçlendirilmesi, Ukrayna sınırlarında ve yasadışı olarak ilhak edilmiş Kırım yarımadasında son zamanlarda yaşanan gerilime değinilen açıklamada, tüm bunların Atlantik’in her iki yakasındaki güvenliği tehdit ettiğine dikkat çekildi.

NATO ittifakının doğu ucunda yer alan Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Bükreş Dokuzlusu Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda başkanlık etti. Etkinlikte Haziran ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde ülkelerin güvenlik işbirliği konusunda koordinasyon sağlamaları amaçlandı.

NATO ittifakının doğu ucunda yer alan Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Bükreş Dokuzlusu Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda başkanlık etti.

IOHANNİS: BÖLGEDE DAHA FAZLA NATO ASKERİNE İHTİYAÇ VAR

NATO Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Rusya’nın Karadeniz’deki tehdit ve eylemlerine karşı bölgede daha fazla NATO askerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Zirvenin gündeminde Karadeniz bölgesinde güvenlik ve Ukrayna vardı. Ayrıca, Transatlantik ilişkileri, NATO 2030 girişimi ile İttifak’ın doğu kanadındaki savunma ve caydırma kapasitesi ele alındı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açılış konuşmasında Biden’ın zirveye katılımının ABD’nin ittifakları yeniden oluşturma ve NATO’yu güçlendirme konusundaki kararlılığını gösterdiğini belirtti.

9 ülkenin liderleri, zirvenin sonunda yapılan ortak açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düşmanca eylemlerini ve Rusya’nın Çekya’yı hedef alan sabotaj eylemlerini kınadı.

Brüksel’de yapılacak Haziran zirvesinde ise, Biden ve diğer liderlerin, Rusya ve Çin ile gergin bağları, askerlerin Afganistan’dan çekilmesini ve 30 ülkeden oluşan ittifakın geleceğini tartışmayı planlıyor.