Romanya’da avlanması yasak ayıyı vuran Avusturya prensi, çevrecileri ayağa kaldırdı

Avusturya prensi Emanuel von und zu Liechtenstein, Romanya’da avlanması yasak olan Avrupa’nın en büyük ayısını öldürmekle suçlanıyor. Çevreci gruplar, Prens Emanuel’in ‘Arthur’ isimli ayıyı koruma alanında öldürdüğünü ileri sürdü. Çevre Bakanlığı soruşturma başlattı.

Romanya ve Avusturya’lı çevre grupları, Avusturya prensi Emanuel von und zu Liechtenstein’i Romanya’da avlanması yasak olan Avrupa’nın en büyük ayısını öldürmekle suçladı. Çevreci gruplar, Prens Emanuel’in ‘Arthur’ isimli ayıyı koruma alanında vurduğunu ileri sürdü.

Romen çevreci STK olan Green ve Avusturyalı STK olan VGT yaptıkları açıklamada, Arthur adlı ayının Karpat Dağları’nın koruma altındaki bir bölgesinde Prens Emanuel tarafından vurulduğunu iddia ettiler.

Öldürülen ayının, bölgedeki uzman çevre koruyucu uzmanları tarafından birkaç yıl boyunca izlendiğini ve ekosisteme katkı açısından vahşi ve sıra dışı bir örnek olarak kabul edildiğini belirten Green Başkanı Gabriel Paun, Arthur’un 17 yaşında olduğunu ve Romanya’da gözlemlenen en büyük ayı ve muhtemelen de Avrupa kıtasındaki en büyük ayı olduğunu belirtti.

VERİLEN İZİNLER İSTİSMAR EDİLDİ

Paun, “Prensin köye gelen bir dişi ayıyı ormanın derinliklerinde var olan en büyük erkekle nasıl karıştırabileceğini merak ediyorum.’’ diyerek, prensin sorunu çözmeye gelmediğinin açık olduğunu, bir kaçak av oyunuyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Çevreci gruplara göre, Avusturya’daki Riegersburg’da yaşayan prens, Romanya Çevre Bakanlığı tarafından Covasna iline bağlı Ojdula’daki çiftliklere zarar veren bir dişi ayıyı vurması için özel onay almıştı. Ancak gerçekte, prens problemli ayıyı öldürmedi. Ormanın derinliklerinde yaşayan ve hiçbir zaman insanların yaşadığı bölgelere yaklaşmamış bir erkek ayıyı öldürdü.

BOZ AYI AVI 2016’DAN BERİ YASAK

Avrupa’nın en kalabalık boz ayıları Romanya’nın Karpat dağlarında yaşıyor. Kahverengi ayılar, uluslararası ve Romanya yasaları kapsamında korunan bir tür ve Romanya, 2016 yılında avlamayı yasakladı. Fakat, bazı hükümetlerin ‘ciddi hasara neden olan veya insanları tehdit eden ayılar’ için istisnai izinler verdiği ancak bunun istismar edildiği vurgulandı.

ÇEVRE BAKANI: SORUŞTURMA AÇILDI

Bu arada Çevre Bakanı Tanczos Barna, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen ve Avusturya Prensi Emanuel von Liechtestein’in katıldığı av partisinde yasaya uyulup uyulmadığını belirlemek için iki soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Çevre Bakanı Tanczos Barna