Alman vatandaşlığına geçişte Romanyalılar birinci

Almanya’nın Bavyera eyaletinde Alman vatandaşlığına geçenler arasında Romanya vatandaşlarının ilk sırada olduğu ortaya çıktı.

Bayvera eyaleti içişleri bakanı Joachim Herrmann (CSU), 2020 yılında yapılan vatandaşlık başvurularını açıkladı. Rakamlardaki düşüşü koronavirüs salgınına bağlayan Herrman, en çok başvuruyu Romanya vatandaşlarının yaptığını söyledi.

2020’de Bavyera’da toplam 20 bin 192 kişi Alman vatandaşlığına geçiş yaptı. Bu rakam, önceki yıla oranla yüzde 3.7 daha az. Avrupa Birliği’nden Alman vatandaşlığına geçişlerde İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra 2 bin 257 kişiyle Romanya ilk sıraya yerleşti.

Alman vatandaşlığını tercih eden İngilizlerin sayısı ise 905 olarak belirlendi. Bu ülkeleri sırasıyla İtalya, Polonya ve Bulgaristan takip etti.

Alman vatandaşlığını AB dışından en fazla 1636 kişiyle Türkler tercih etti.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN

İçişleri Bakanı Herrmann, salgın nedeniyle ilgili kurumlarda çalışan görevlilerin kontrollü olarak çalışmak durumunda olduğunu, bu nedenle daha az dilekçenin işleme alındığını söyledi.

Diğer yandan bundan böyle başvuruların dijital olarak, kurumlara gelmeden internet ortamından yapılabileceğini kaydeden Hermann, pilot projenin başarılı olması nedeniyle Almanya’da bir ilk olarak başvuruların tüm Bavyera genelinde internet üzerinden kabul edilmeye başlandığını belirtti.

Öte yandan Almanya’nın 16 eyaletinden entegrasyon bakanları, ülkede yaşayan yabancılardan doğan çocukların Alman vatandaşlığına geçiş sürelerinin kısaltılması gerektiğini belirten bir öneri getirdi. Ancak İçişleri Bakanlığı bu teklife sıcak bakmıyor.