Ani mevsim değişiklikleri ve soğuk hava, meyve- sebze üreticilerini endişelendiriyor

Romanya’da sıradışı seyreden soğuk hava ve meteorolojideki ani değişikliklerin meyve-sebze kalite ve rekoltesini olumsuz etkileyeceğini belirten üreticiler endişeli.

Elverişsiz hava şartları nedeniyle Romenlerin bu yıl Paskalya’da daha pahallı sebze tüketmek zorunda kalacakları belirtiliyor

Galaţi’deki seralarda sebze üretimi yapan çiftçileri örnek gösteren Digi24’te yer alan habere göre, Nisan sonu olmasına rağmen seraları hâla ısıtmak zorunda kaldıkları belirtiliyor. Üreticiler; patlıcan, biber ve domates üretimi için seralarda her gece soba yakmak zorunda kaldıklarını, ürünlerin yetişmesinin gecikmesinden ve maliyetlerin yükselmesinden yakınıyorlar.

Galați (Matca)’da sebze üretimi yapan Ionel Ciocan, “Şu anda biber fidesinin en  az 50 cm. olması gerekiyordu. Ancak gördüğünüz gibi soğuk havalar nedeniyle boyu çok daha düşük. Maliyetlerimiz çok yükseldi” diyor.

Çiftçilerin yakınmalarını doğrulayan Matca Belediye Başkanı Gheorghe Marin, şu anda bu mevsimde piyasalara yeterli sebze ulaştırılamadığını, yerli üretim domateslerin piyasaya en az 3 hafta gecikmeyle yetişeceğini belirtiyor. Marin, ”Romenler bu yıl Paskalya’da sebzeyi daha pahalıya tüketmek zorunda kalacaklar.” dedi.

MEYVE ÜRETİCİLERİ DE ZORDA

Maramureș’in Berchez köyündeki 50 hektarlık meyve bahçesinde, elma, erik, şeftali nektarin ve kiraz üretimi yapan Alexandru Balint, Nisan ayı sonu olmasına rağmen hava sıcaklıklarının normallerin altında seyrettiğini ve meyve ağaçlarının çok olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor.

Soğuk havalar, don ve mevsimdeki ani değişikliklerinin meyve bahçelerini de olumsuz etkilediği belirtilen haberde, örnek olarak önümüzdeki ay meyve vermesi gereken kirazların henüz çiçek bile açmadığı belirtildi.

Maramureș’in Berchez köyündeki 50 hektarlık meyve bahçesinde, elma, erik, şeftali nektarin ve kiraz üretimi yapan Alexandru Balint, Nisan ayı sonu olmasına rağmen hava sıcaklıklarının normallerin altında seyrettiğini ve meyve ağaçlarının çok olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor. Balint,”Şu ana kadar meyve ağaçları ancak 2-3 gün sıcaklık gördü. Bazı meyve ağaçları çiçek açıyor ardından don vuruyor. Özellikle kiraz üretimi bu yıl çok olumsuz etkilenecek.” diyor.

Soğuk ve elverişsiz hava şartlarından etkilenmeyen tek ürünün ‘üzüm’ olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu yıl üzümde normalin üzerinde rekolte bekliyor.