Romanya, ilk yurt dışı maçını İstanbul’da oynamış

Romanya’nın milli futbol takımı, tarihindeki ilk yurt dışı dostluk maçını 107 yıl önce bugün Osmanlı ile İstanbul’da oynadı.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sadece 3 ay önce oynanan maça dair ilginç detayları, Köstence liberal milletvekili Bogdan Bola kişisel facebook sayfasında paylaştı. Bola’nın yazdıklarına göre, İstanbul’da oynanan maç, Romanya Krallığı milli takımının ilk yurt dışı faaliyeti oldu. Romanya milli takımı, o dönem ülkede futbolu tanıtmaya çalışan Alman, İngiliz ve Kuzey Amerikalı futbolculardan oluştu.

DÖRT BİN SEYİRCİ ÖNÜNDE

20 kişilik Romanya kafilesi ülkenin adını taşıyan gemiyle İstanbul’a ulaştı. Romanya Krallığı ile Osmanlı Imparatorluğu milli takımları arasındaki maç, 17 Nisan 1914 Cuma günü, saat 15’te, 4 bin fanatik Türk taraftarı önünde Union Club stadında oynandı.

Kırmızı beyaz çubuklu formayla mücadele eden konuk ekip Romanya’nın 1-0 kazandığı maçın tek golü, kaptan Peter Wilde’nin ayağından geldi. Romanya’nın file bekçisi Hans Köning, kalesinde devleşti. Köning’in performansı Tasvir-i Efkar gazetesinde, “Bu kaleciyi yenmek için atışlarımız mermi gibi olmalıydı” başlığıyla karşılık buldu.

Ev sahibi takımın sahadaki oyuncuları Galatasaray (4), Fenerbahçe (3) ve Altınordu İdman Yurdu’ndan (4) seçilmişti.

ÖĞRENCİ 3 KURUŞ, VIP BİLET 20 KURUŞ

Maça seyirci 5 kuruş ödeyerek girdi. Öğrenci ve kulüp görevlileri indirimli olarak 3’er kuruş ödedi. VIP biletleri 20 kuruştan satıldı. Stadyumu gören balkonlardan kadınların da maçı izlediği görüldü.

Bu özel maçtan üç ay sonra savaş patlak verdi. Parlamenter Bogdan Bola’nın tespitlerine göre, Romanya’da top koşturan İngiliz futbolcular ülkelerine dönüp askeri kıyafet giymek zorunda kaldı.

1914 yılında İstanbul’daki maçta Romanya için ter döken İngiliz Ernest Chambers, 1939’da Romanya Futbol Federasyonu’na gönderdiği mektupta şunları yazacaktır: ”1912, 13 ve 14’te Romanya milli takımında oynadım ve 1914’te İstanbul’daki galibiyete katkıda bulunmaktan mutluluk duydum. Yaşasın Romanya!”