Romanya’da normalleşme temmuzdan sonra

Başbakan Florin Cıtu, temmuz sonuna kadar Romanya’da 10 milyon kişinin aşılanması durumunda tüm ekonomik kısıtlamaların kaldırılacağnı söyledi.

Pazartesi günü basın toplantısı yapan Romanya Başbakanı, nisan ayında aşı tedarikinin zirveye ulaşacağını müjdeledi. İçinde bulunduğumuz ay 8,3 milyon aşının beklendiğini anlatan Cıtu, ”Kötümser tahminle mayıs sonuna kadar en az 5 milyon kişi aşılanmış olacak. İyimser bir senaryoda 6,5 milyon kişinin aşılanması öngörülüyor.” dedi.

Beş milyon kişinin ülkedeki yetişkinlerin yüzde 35’ine denk geldiğini vurgulayan Başbakan Cıtu, bu oranın ekonominin toparlanmasını mümkün kıldığı görüşünde.

Halkı bir kez daha covid aşısı olmaya çağıran Cıtu, yerel yönetim ve dini otoritelerden destek istedi. Romanya Başbakanı, halen 767 bin kişinin aşı olmak için sırada olduğunu kaydetti.

KISITLAMALAR SONUÇ VERİYOR

Son iki haftadaki enfekte oranı binde 4’ün üzerine olan şehirlerde uygulanmaya başlayan ek kısıtlamalar sonuç vermeye başladı. Ülke genelindeki vaka sayılarında gözle görülür düşüş yaşanırken, başkent Bükreş’te hızlı yükseliş durdu.

Basın toplantısında bu konuya değinen Başbakan Florin Cıtu, ülkede en yüksek vakaların görüldüğü İlfov ve Timiş illerinde de düşüş görüldüğüne dikkat çekti.